Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Kada govorimo o trgovini ljudima, govorimo o najgrubljem kršenju ljudskih prava i problemu koji pogađa sva društva. Procenjuje se da u svetu skoro dva i po miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima i da broj stalno raste, dok se sa druge strane u Srbiji se poslednjih godina beleži rekordano nizak broj registrovanih žrtava. U prvih šest meseci ove godine, zvanično je identifikovano 26 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 15 žrtava seksualne eksploatacije, najčešće dece.
Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

30. jula je obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, dan koji je ustanovljen Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u cilju podizanja svesti o ovom problemu u generalnoj javnosti.

Praksa je pokazala da među žrtvama trgovine ljudima, u svetu i kod nas, značajnu grupu čini mlađa populacija, što ih čini i izuzetno rizičnom grupom, i zbog toga je rad sa njima od posebne važnosti. Na Nacionalnom kongresu o trgovini ljudima „Ne u mojoj smeni“ učesnici su zaključili da je potrebno veće uključivanje mladih u kampanje koje se tiču prevencije, te prisutnost ove teme među vršnjacima kroz različite kanale komunikacije.

Kako bi doprineli podizanju svesti mladih o trgovini ljudima, ali i unapredili njihovo znanje za prepoznavanje rizičnih situacija i načinima na koje mogu da se zaštite, Festival ekološkog pozorišta (FEP) za decu i mlade, Udruženje Sloboda nema cenu i Kino klub Novi Sad organizuju trodnevnu radionicu o trgovini ljudima u okviru 27. FEP-a, od 19. do 22. avgusta u Bačkoj Palanci. Mladi će kroz radionicu imati priliku da steknu nova znanja o trgovini ljudima, ali i o tome kako napraviti uspešnu kampanju. Učesnici/ce će imati priliku i da zajedno sa predavačima osmisle, započnu i učestvuju u onlajn kampanju „Neće proći“ koja će imati za cilj podizanje svesti i informisanosti mladih o trgovini ljudima.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Projekat „Ne u mojoj smeni“ realizuje se u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, koje sprovodi NVO ASTRA u sklopu projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, podržanog od strane Evropske unije.

Više informacija o radionici „Neće proći“ i projektu „Ne u mojoj smeni“ pronađite na www.fep.org.rs i na „Neće proći“ društvenim mrežama Facebook i Instagram.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: