Stipendije za studente

ID-100146255Studentske stipendije su oblik finansijske pomoći koji se dodeljuje studentima za potrebe obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili istraživanja. Kriterijumi za odabir studenata koji će dobiti stipendiju su: prosek ocena, godina studija, da li je student obnavljao godinu ili nije, posebni talenat, socijalni status ili pripadnost određenoj društvenoj ili etničkoj grupi.

Studentske  stipendije mogu da se dodeljuju studentima koiji su  tek upisali određeni fakultet u zemlji ili inostranstvu, zatim onima koji su ostvarili visoki prosek tokom studija, kao i diplomiranim studentima koji žele da nastave usavršavanje kroz specijalističke, magistarske i doktorske studije. Takođe, studentske stipendije mogu da budu namenjene i za kraća studijska putovanja ili boravak u inostranstvu radi usavršavanja stranih jezika ili u cilju posete seminara, konferencija, radionica.

Stipendije za studente su najčešće materijalne prirode, gde se primaocu stipendije mesečno ili u drugim vremenskim intervalima uplaćuje određeni iznos novca. Sa druge strane, pod stipendijama se podrazumeva i pokrivanje troškova školarine, smeštaja, hrane ili drugih troškova za vreme studiranja van mesta prebivališta. Navedeni troškovi mogu biti nadoknađeni u celini ili delimično.

Stipendije mogu da budu domaće i inostrane . Davaoci stipendija mogu biti kako domaća, tako i inostrana pravna lica. To su najčešće razna ministarstva, kompanije, banke, univerziteti, fondovi, zadužbine i slično.

Stipendije su veoma važne zato što pružaju mogućnost studentima koji poseduju talenat i dobre rezultate, a pritom nemaju dovoljno finansijskih sredstava, da nastave svoje obrazovanje i usavršavanje.

Studentske razmene omogućavaju studentima nastavak studija u stranoj zemlji i u drugačijem akademskom okruženju. Ovakve razmene studentima pružaju veliko iskustvo, stvaranje veza sa studentima različitih nacionalnosti, kao i priliku za usavršavanje stranog jezika. Stipendije za studentske razmene obično pokrivaju troškove školovanja, smeštaja, zdravstene zaštite i džeparac. Za konkurs na studentske razmene potrebno je imati minimum 8,5 prosek ocena, kao i znanje bar jednog stranog jezika, a poželjno je da to bude službeni jezik zemlje u koju se odlazi.