Studentske kartice

Studentske kartice su osmišljene sa ciljem da podrže ideju mobilnosti mladih ljudi, upoznavanja različitih kultura i druženja sa vršnjacima. Ove kartice vam nude mogućnost da ostvarite veliki broj popusta vezanih za kulturne događaje i institucije (muzeje, galerije, koncerte, festivale, pozorišta, bioskope), šoping, smeštaj, ishranu i prevoz. Raspon popusta je od 3 do 100%, a nacionalne galerije i muzeji su ubedljivo najvelikodušniji. Nekada će popust iznositi 50% cene karte, a nekada ćete uštedeti samo nekoliko desetina do stotinu dinara. Može da se desi da i ne dobijete baš nikakav popust. Sve zavisi od toga da li je određena institucija kulture sklopila ugovor sa organizacijom koja izdaje kartice. Kartice su dostupne svim studentima državnih i privatnih univerziteta starosti do 30 godina. Na ovoj stranici predstavljamo neke od najpopularnijih studentskih kartica.

EURO<26

Euro26-stud-kartica-300x184Euro<26 je evropska omladinska kartica koja se izdaje od 1987. godine. Omladinska kartica Euro<26 nudi veliki broj popusta mladim ljudima širom Evrope. Međutim, ona je mnogo više od kartice – predstavlja ulaznicu mladih Evropljana za pristup svetu informacija, mobilnosti, kulture i učestvovanja u omladinskim dešavanjima. Preko mreže usluga, popusta i posebih beneficija, omladinska kartica EURO<26 podstiče mlade ispod 26 godina starosti da istraže svet u kojem žive, budu informisani o dešavanjima u njemu i da aktivno, punopravno, učestvuju kao građani Evrope u njenoj izgradnji.

Omladinska kartica Euro<26 je jedina kartica koja omogućava pristup ovim beneficijama svim mladima ispod 26 godina starosti, bez obzira na to da li su oni učenici, studenti, zaposleni, nezaposleni ili mozda, roditelji. Sa karticom dobijate i dodatne besplatne usluga: dostavljanje specijalizovanih magazina na kućnu adresu, pristup informacijama koje su od interesa mladim ljudima, pružanje raznih vidova pomoći, itd.

Uslovi za dobijanje kartice u Srbiji:

 • osoba mlađa od 27 godina
 • 1 slika kao za ličnu kartu
 • lični dokument sa slikom (lična karta, pasoš, đacka knjizica za maloletne) samo na uvid
 • 450 dinara članarine koja vazi 365 dana od datuma učlanjavanja, pod uslovom da korisnik u tom periodu ne puni 27 godina (u tom slucaju se kartica izdaje do 27. rođendana uz nepromenjenu članarinu)

Spisak popusta možete da nađete i na stranicama www.gpa.rs i www.portfolio.lukac.rs/Euro26/Sajt/about.htm.

ISIC

isic-studentska-kartica-300x184International Student Identity Card je projekat organizacije koja nosi naziv International Student Travel Confederation i brine se o studentima i njihovim potrebama kada se nađu na putovanju. Pored toga, ova kartica je jedini međunarodno priznati dokument koji svedoči o vašem studentskom statusu, a čitavu priču koja stoji iza ove kartice (putovanja mladih ljudi i upoznavanje različitosti) podržava i UNESCO. Budite i vi deo armije od 40 miliona studenata koji su u proteklih tridesetak godina bili vlasnici ove kartice i iskoristite neki od 32 000 popusta u 106 zemalja sveta i to:

 • 1.200 popusta za muzeje i kulturne institucije
 • 2.700 za izlaske i zabavu
 • 2.400 na hostele i hotele
 • 21.000 za barove, restorane i šoping

Ako vas zanimaju konkretna imena institucija, posetite sajt www.isic.org.

INTER RAIL

interrail1-300x184U toku mesec dana, Inter Rail karta omogućava putovanje železnicama 29 evropskih zemalja, Maroka i brodovima pomorskih kompanija XML i AE, koje prevoze putnike iz Ankone i Brindizija u Italiji, do Krfa, Igumenike i Patrasa u Grčkoj.

Inter Rail karta važi za 2. razred vozova, a rezervacije mesta, rezervacije kreveta u spavaćim kolima, kao i dodaci za putovanje 1. razredom, odnosno vozovima visokog ranga, plaćaju se u punom iznosu.
Inter Rail ponuda podeljena je na 8 geografskih zona i u skladu sa time formirane su cene.

Zona
A: Velika Britanija, Republika Irska, Severna Irska
B: Švedska, Norveška, Finska
C: Danska, Nemačka, Švajcarska, Austrija
D: Poljska, Česka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska
E: Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg
F: Španija, Portugalija, Maroko
G: Italija, Slovenija, Grčka, Turska
H: Bugarska, Rumunija, Srbija, Crna Gora, Makedonija

Inter Rail karta se može kupiti za jednu zonu (kada važi 16 dana), za dve (22 dana) ili sve zone i tada važi mesec dana. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ŽTP-a „Beograd“ na telefone: 011 36 16 962, 011 36 16 775; 011 36 16 853.

STUDENTSKA ČIP KARTICA

cip-kartica-300x184Za korišćenje usluga studentskih centara (smeštaj u studentskim domovima i ishrana u studentskim restoranima) neophodna je studentska čip kartica. Ona služi za identifikaciju pri ulasku u sve objekte studentskih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Boru i Kosovskoj Mitrovici. Pomoću ove kartice moguće je plaćati stanarinu u studentskom domu, obroke u studentskim restoranima i ostale usluge studentskih centara. Uz to, studentska čip kartica služi kao elektronski zdravstveni karton na Studentskoj poliklinici u Beogradu i kao zvanična identifikacija na Pravnom i Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Studentska čip kartica, u stvari, objedinjuje u sebi i međunarodne omladinske, odnosno studentske kartice EURO<26 i ISIC i zato se naziva EURO<26 ISIC studentska čip kartica.

Za izdavanje studentske kartice potrebni su (prema podacima SC Beograd):

 • lična karta
 • indeks sa upisanim zimskim semestrom (na uvid)
 • popunjen zahtev za izdavanje Studentske kartice / popunjen Zahtev za korišćenje usluga Centra, za studente Pravnog i Medicinskog fakulteta koji su već izvadili karticu na svojim fakultetima priznanica o uplati za potrebe izrade kartice / za korišćenje usluga Centra

Studentska čip kartica se vadi na šalterima Studentskih centara.

BUS PLUS KARTICA

busplus-300x184Bus plus karticu  za gradski prevoz mogu da dobiju studenti koji se školuju u Beogradu ili studiraju u nekom drugom gradu, ali žive u Beogradu. Povlasticu, koja omogućava kupovinu mesečne markice za prevoz koja košta upola manje od pune cene, odnosno oko 1.100 dinara, mogu da dobiju studenti fakulteta i visokih škola strukovnih studija mlađi od 26 godina.

Za izdavanje ove kartice potrebno je, pored ličnog ispostavljanja zahteva za izdavanje kartice, priložiti i uverenje o studiranju, fotokopiju lične karte i jednu sliku.

Više informacija možete pronaći na adresi www.busplus.rs.