Studiranje u Nemačkoj – 10 zlatnih pravila

Studiranje u Nemačkoj je veoma atraktivno za studente iz celog sveta i sve je popularnije među studentima sa Balkana. Razlozi su brojni, ali ono što privlači naše studente jeste pre svega vrhunski kvalitet obrazovanja i to što je studiranje u Nemačkoj besplatno – pa skoro u potpunosti. Zvuči savršeno? Ipak, nije sve tako jednostavno. Zato ukoliko zaista planiraš da nastaviš studije u Nemačkoj, trebalo bi da poštuješ ovih 10 zlatnih pravila!

1. Da li je studiranje u Nemačkoj zaista besplatno?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je studiranje u Nemačkoj posebno atraktivo stranim studentima je to što je studiranje zvanično “besplatno”. Školarina za Bachelor i Master studije se ne plaća već godinama ni u jednoj nemačkoj pokrajini. Međutim, od zimskog semestra 2017/2018. vlada pokrajine Baden-Virtemberg uvela je školarinu od 1.500 evra po semestru za studente koji dolaze iz zemalja van Evropske unije. U ovoj pokrajini nalaze se univerzitetski gradovi Štutgart, Hajdelberg i Frajburg.

Iako školarine u ostalim delovima Nemačke i dalje nema, studiranje u Nemačkoj ipak nije u potpunosti besplatno jer su studenti u obavezi da plate semestarske participacije, koje variraju zavisno od pokrajine i same ustanove i iznose uglavnom oko 200-300 evra po semestru.

Semestarska participacija je zbir administrativne takse, takse za studentski centar, takse za studentski parlament i uglavnom i semestarske karte za gradski prevoz. Iznos taksi u semestarskoj participaciji je propisan zakonom svake pokrajine, dok visinu priloga za studentski parlament određuje sam univerzitet.

Na kraju krajeva, ono što treba da zapamtiš, besplatno studiranje studiranje u Nemčakoj odnosi se isključivo na državne fakultete i da, ukoliko te prime na neki od fakulteta u Nemačkoj, studiraćeš pod istim uslovima kao Nemci.

2. Smeštaj i troškovi života tokom studija

Mesečni troškovi studentskog života u Nemčkoj iznose u proseku oko 800 evra. Stanarina predstavlja najveći izdatak. Najekonomičnije rešenje za stanovanje tokom studija u Nemačkoj su studentski domovi koji se često nalaze u neposrednoj blizini ili u sklopu univerziteta. Međutim, budući da za domovima postoji izrazito veliko interesovanje, preporuka je da se na vreme informišeš i konkurišeš kako bi obezbedio mesto na vreme. Troškovi stanarine u domovima kreću se oko 200-400 evra mesečno, a to ko će dobiti mesto u domu reguliše Studenski savez.

Ukoliko, pak, ne dobiješ mesto u domu uvek se možeš opredeliti za iznajmljivanje stana u blizini fakulteta, a kako bi prošao što ekonomičnije, u Nemačkoj je popularno iznajmljivanje “zajedničkih” stanova, odnosno sa cimerima, gde svako ima svoju sobu a zajedničke prostorije se dele. Radi se o takozvanom WG smeštaju (Wohngemeinschaft).

Od ostalih troškova, računaj na zdravstveno osiguranje, troškove za hranu i druženje van fakulteta. Na ovom linku možeš pogledati kalkulator životnih troškova zavisno od grada u kome želiš da studiraš www.ranking.zeit.de/lebenshaltungskosten/.

3. Znanje nemačkog potrebno za studiranje u Nemačkoj

Kao što smo već rekli, ukoliko planiraš studiranje u Nemačkoj, studiraćeš pod istim uslovima kao i studenti koji su u ovoj zemlji rođeni, što podrazumeva da ćeš pratiti nastavu upravo na nemačkom jeziku! Stoga, znanje nemačkog jezika je prvi uslov koji moraš ispuniti. Na nekim fakultetima postoji opcija studiranja na engleskom jeziku, ali to zavisi od programa i od obrazovne institucije.

Znanje nemačkog jezika za studiranje u Nemačkoj moraćeš da dokažeš već prilikom apliciranja za vizu i podnošenju dokumenata za prijavu na fakultet. Nivo znanja nemačkog možeš dokumentovati na 2 načina:

1) DSH ispit nemačkog jezika za strane studente – polaže se samo u Nemačkoj. Organizuje se na mnogim univerzitetima, a informacije o mestima i vremenima održavanja mogu se dobiti kod Službi za strane studente pojedinih univerziteta. Nivo znanja na ovom testu koji je neophodan za studiranje u Nemačkoj je DSH-2.

2) TestDaF – test nemačkog kao stranog jezika. Ovaj ispit može da se polaže u 90 zemalja među kojima je i Srbija. Organizuje se šest puta godišnje i broj učesnika je ograničen. U Beogradu test može se polagati u Ispitnom centru Test DaF-centar Beograd na Fakultetu političkih nauka, Jove Ilića 165, www.testdafbeograd.com.

Nivo znanja na ovom testu koji je neophodan za studiranje u Nemačkoj je TDN4.

Takođe, na većini visokoobrazovnih institucija se kao dokaz poznavanja nemačkog jezika priznaju i sertifikat C2 Geteovog instituta, Telc Deutsch C1 Hochschule, kao i diploma Deutsches Sprachdiplom, nivo II, koju izdaje Konferencija nemačkog ministarstva kulture i obrazovanja.

4. Kako do studentske vize i dozvole boravka za studiranje u Nemačkoj?

Prošao/la si prvi krug i dobio/la si odgovor od univerziteta da si primljen/a. Kako sad dobiti studentsku vizu za studiranje u Nemačkoj?

Da bi uopšte konkurisao/la za studentsku vizu, moraš ispuniti ovaj prvi uslov, da imaš dokaz sa fakulteta da ste primljen/a. Ono što moraš znati je da se za vizu moraš prijaviti na vreme, odnosno dovoljno rano jer bez vize nećeš moći da odeš na studije a sama procedura može trajati i nekoliko meseci. Zato razmišljaj o svemu unapred i pripremi se na vreme.

Postoje dve vrste vize:

1. Viza za podnošenje prijave za upis na fakultet. – Ova viza važi tri meseca i omogućava ti da podneseš prijavu na fakultet. Ukoliko taj rok nije dovoljan, viza se može produžiti ali na maksimalno 6 meseci. Ukoliko ni u tom roku ne dobiješ potvrdan odgovor sa fakulteta, odmah se prijavi za dozvolu boravka sa svrhom studiranja.

2. Studentska viza. – Onaj ko je već dobio pozitivan odgovor fakulteta, mora da izvadi studentsku vizu. Ona u pravilu važi tri meseca a u tom roku student mora da u mestu stanovanja u Nemačkoj podnese zahtev za dozvolu boravka. Za to će ti biti potrebna prijava adrese, potvrda o zdravstvenom osiguranju, potvrda o studiranju i pasoš sa vizom. Ponekad se traže i druga dokumenta kao što je na primer potvrda o iznajmljenom stanu, potvrda o zdravstvenom stanju itd. Dozvola boravka se izdaje na dve godine a zatim se produžava, zavisno od trajanja studija, na osnovu potvrde koja se dobija na univerzitetu ili višoj školi u kojoj studirate.

5. Kako do studentske stipendije za studiranje u Nemačkoj?

Logično da će tvoje prvo pitanje biti, da li mogu nekako da dobijem studentsku stipendiju za studiranje u Nemačkoj. Strani studenti koji žele da studiraju u Nemačkoj mogu dobiti stipendije ili neku drugu finansijsku olakšicu. Za dobre studente vrata su uvek otvorena. Većinu stipendija dodeljuje DAAD, Nemačka služba za akademsku razmenu, a sve informacije možeš pronaći na linku http://www.daad.rs/sr/.

6. Cena života u Nemačkoj

Kada pomisliš na studije u Nemačkoj, prvo pomisliš na novčane troškove, ali postoji i neka druga cena koju ćeš platiti i ona se ne tiče novca. Pre nego što se odlučiš za ovaj korak, dobro se raspitaj o samom životu u Nemačkoj. Pre svega ti si tamo stranac tako da ćeš morati da se baviš brojnom papirologijom pre svega koja se tiče imigracije i računaj na to da ćeš mnogo vremena provoditi u kancelariji za imigraciju. Sve zavisi od tebe i sam/a ćeš morati da rešiš vizu, zdravstveno osiguranje, dokaz o finansijskoj nezavisnosti, potragu za smeštajem, registraciju u opštini… Pored toga, moraš se navići na sam način života, drugačija pravila, kulturu i običaje.

7. Da li sam uopšte spreman/a za studije u Nemačkoj?

Odlučio/la si da definitivno odeš na studije u Nemačku, ok, ali da li si i koliko uopšte spreman/a za to?! Rešavanjem testa za strane studente TestAS, svako može da proveri svoje kognitivne sposobnosti i da zaključi koliko je spreman za studiranje. TestAS služi za proveru opštih i specifičnih predznanja koja student poseduje. Za polaganje ovog testa nisu ti potrebna neka stručna znanja, ali je ovaj test vrlo koristan u proceni da li kandidatu odgovaraju baš one studije na koje namerava da se prijavi. S druge strane, sami fakulteti na osnovu ovog testa mogu da steknu uvid u to koliko je student spreman za studije. Svaki fakultet može da izabere studente koji ispunjavaju potrebne uslove. TestAS je standardizovan za čitavu Nemačku i na velikom broju fakulteta, on služi i kao prijemni ispit za one koji nemaju direktnu prohodnost na studije (kao što je na primer završena nemačka gimnazija). Pri tome, fakulteti sami odlučuju koliku važnost pridaju rezultatima TestAS-a pri definitivnom izboru novih studenata. Više o TestAs-u možeš pročitati na http://www.testas.de/

8. Da li je moja diploma priznata u Nemačkoj?

Svi oni koji se odluče na studiranje u Nemačkoj, pre svega moraju da provere da li je diploma njihove škole priznata u Nemačkoj kao ravnopravna sa nemačkom maturom ili drugim školskim diplomama koje su pretpostavka za upis na fakultet. Nemačka služba akademske razmene (DAAD) nudi opciju da proverite da li je vasa diploma dovoljna za upis na neki od fakulteta i to možeš uraditi na sledećem linku bazu podataka. Ako tvoja diploma nije dovoljna da bi se upisao/la na nemački fakultet, onda moraš da pohađaš pripremne kurseve i da polažeš TestAs. 

9. Kako do džeparca tokom studija u Nemačkoj?

Naravno da će ti neki dodatni novac dobro doći ukoliko se odlučiš na studiranje u Nemačkoj. Zato se na vreme raspitaj o pronalasku nekog posla koji možeš raditi kao student. Tvoja studentska viza ti to omogućava jer student iz inostranstva uz studentsku vizu dobijaju i posebnu radnu dozvolu koja je namenjena upravo pronalasku studentskog posla koji će ti olakšati boravak u ovoj zemlji. Postoje dve vrste radne dozvole koje studenti mogu da dobiju.

Prva daje dozvolu za neograničen rad u toku letnjeg i zimskog raspusta, ali zabranjuje rad u toku predavanja. Druga radna dozvola daje mogućnost rada 90 dana punog radnog vremena, ili 180 dana polu radnog vremena. Moguće je dobiti i dodadtnu dozvolu koja pruža mogućnost rada od 10 sati nedeljno. Ovu dozvolu možeš dobiti jedino uz odobrenje biroa za zapošljavanje.

10. Nisi prvi ni poslednji

Kada se upustiš u avanturu zvanu odlazak na studije u inostranstvo, vrlo brzo ćeš zažaliti zbog svih obaveza koje moraš ispuniti i svih papira koje moraš prikupiti. Možda ćeš čak doći i u iskušenje da odustaneš, ali ne dozvoli da te to pokoleba. Ukoliko zaista želiš da odeš na studije u inostranstvo, pokušaj prvo da se povežeš sa studentima koji su već sve ovo prošli i koji ti mogu dati neke konkretne savete i insajderske informacije. Učlani se u udruženje srpskih studenata u inostranstvu, pronađi kolege koje studiraju u Nemačkoj na društvenim mrežama, raspitaj se za sve ono što nisi siguran/a.

Ukoliko planiraš odlazak u Nemačku na studije, sve informacije koje ti mogu biti korisne: kako da apliciraš za vizu, kako da pronađeš smeštaj, kako se ponašati u Nemačkoj i još mnogo korisnih saveta, pronađi na sajtu UČENJE NEMAČKOG (www.ucenjenemackog.rs)

I srećno!

MOŽDA ĆE TI JOŠ BITI ZANIMLJIVO:

TOP 10 NEMAČKIH UNIVERZITETA

KOLIKO UČI PROSEČAN NEMAČKI STUDENT

Pogledaj mapu najtraženijih univerziteta u Nemačkoj

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: