Ovo je prosečan nemački student

Prosečan nemački student uči 32.5 sati nedeljno, prema istraživanju koje je objavljeno prošle nedelje, ali postoje velike razlike kada je reč o predmetima. Koji studenti uče najviše a koji najmanje?

Istraživači na Univerzitetu Konstanz u Baden-Württemberg sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 5.000 studenata. Ovo istraživanje o studentskim navikama i obavezama sprovodi se svake godine od 1982. godine.

Prema rezultatima istraživanja zaključeno je da je prosek sati koje studenti tehničkih i društvenih fakulteta provode učeći između 31.6 i 30.6 sati nedeljno, pa ipak, postoje određeni smerovi koji zahtevaju više učenja.

Budući električni inžinjeri, na primer, uče više od 41 sat svake nedelje – skoro za trećinu više od svojih kolega.

Ali čak i njih su nadmašili student veterine koji u proseku nedeljno na učenje i studentske obaveze utroše skoro 45 sati. Njih u stopu slede kolege sa stomatologije koji nedeljno uče 42.5 sati, kao i budući farmaceuti koji na učenje nedeljno moraju da izdvoje 39.5 sati.

S druge strane, student sociologije u proseku uče najmanje – 22.6 sati nedeljno. Na dnu lestvice nalaze se i studenti istorije i psihologije koji na učenje nedeljno utroše u proseku 25.2 sata.

Osim sati koje studenti poklanjaju učenju, anketa se bavila i društvenim životom studenata kao i njihovim planovima za budućnost.

Veliki broj studenata, 75% studenata društvenih nauka i čak 91% studenata inžinjerstva već planira da se upiše na master studije.

Foto: ilustracija, biblioteka Univerziteta Freie u Berlinu

Ukoliko planiraš odlazak u Nemačku na studije, sve informacije koje ti mogu biti korisne: kako da apliciraš za vizu, kako da pronađeš smeštaj, kako se ponašati u Nemačkoj i još mnogo korisnih saveta, pronađi na sajtu UČENJE NEMAČKOG (www.ucenjenemackog.rs)

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: