Završena letnja škola mašinskog učenja

Kako naučiti mašine da probleme rešavaju „samostalno“? Kako računar može da nauči da sam reši Rubikovu kocku, da prepozna govor i razume tekst? Ove i brojne druge zanimljive zadatke, rešavali su studenti iz zemlje i regiona na upravo završenoj, četvrtoj po redu Letnjoj školi mašinskog učenja „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning), u organizaciji Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji i Istraživačke stanice Petnica.

Učesnici su bili u prilici da se kroz intenzivna celodnevna predavanja i radionice upoznaju sa osnovama mašinskog učenja i da obogate svoje znanje, kako teorijskim tako i praktičnim radom. Nakon uvodnih predavanja na kojima su studente sa osnovama mašinskog učenja upoznali renomirani predavači, drugi deo seminara podrazumevao je rad na grupnim ili individualnim projektima na predloženu ili samoinicijativno odabranu temu.

Danijel Mišulić i Aleksa Gordić bili su deo tima koji je radio na zanimljivom projektu koji na slikovit način prikazuje primenu mašinskog učenja.  „Izabrali smo da radimo na projektu koji je za cilj imao da Rubikova kocka nauči da sama sebe reši. Osnova našeg projekta je bila u tzv. reinforcement learning-u, zahvaljujući kojem softver posle niza pokušaja, nauči da detektuje najbrži način da dođe do rešenja“ – istakli su Danijel i Aleksa.  Njih dvojica su dodali da je mašinsko učenje definitivno oblast u kojoj bi voleli da se usavršavaju, jer ima veoma široku primenu.

Slične utiske imali su i Jelena Trišović i Andrija Gajić, diplomci Elektrotehničkog fakulteta koji ističu da je Letnja škola mašinskog učenja izuzetna prilika da se sazna više o ovoj oblasti, kako kroz teorijski, tako i praktični deo, zahvaljujući stručnjacima iz ove oblasti, koji su ove godine radili sa studentima.

„Naš projekat bio je usmeren na segmentaciju slike na primeru ljudskog tela. Napravili smo algoritam mašinskog učenja zasnovan na neuronskim mrežama koji je svakipiksel slike odredio kaojedan deo čovekovog tela“ – rekao je Andrija Gajić.

Ove godine, zabeleženo je izuzetno interesovanje za Letnju školu, sa preko 350 prijava i reč je o trendu koji se beleži svake godine. Microsoft razvojni centar u Srbiji i Istraživačka stanica Petnica, 2015. godine osnovali su međunarodni seminar mašinskog učenja „PSI:ML“. Seminar je osmišljen od strane nekolicine inženjera zaposlenih u Microsoft razvojnom centru u Srbiji, koji su dugi niz godina bili saradnici u Petnici, i eksperti su u ovoj oblasti. Do sada je učestvovalo preko 100 studenata, iz Srbije, regiona, ali i zemalja EU, a neki od projekata na seminaru razvili su se u nagrađivane naučne radove.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: