Studenti priželjkuju bolji standard i manje troškove studiranja

Na Dan studenata podatak da se na Univerzitetu u Beogradu školuje sto hiljada studenata. Voleli bi da njihov univerzitet dobije status nacionalnog univerziteta, da im standard bude bolji. Ministar Šarčević najavljuje Zakon o finansiranju visokog obrazovanja kojim bi se smanjili troškovi studija.

Na poboljšanju studijskih programa, boljem studentskom standardu treba još da se radi. Potreban je i veći broj stipendija i studentskih kredita, tvrde akademci.

„Treba povećati mobilnost studenata, odnosno mogućnost odlaska na usavršavenje naših studenata u inostranstvo, kako bi se posle usavršavanja vratili i stečeno znanje preneli našim studentima“, smatra predsednik SKONUS-a Milan Savić.

„Mislim da je bitno da se vratimo reformi sistema. Na osnovnim studijama trebalo bi da dobijemo osnovna znanja koja bismo nadograđivali na master i doktorskim studijama“, objašnjava zamenik predsednika Studentskog parlamenta UB Dino Martinović.

Student prorektor UB i predsednik SSB Borijan Soković smatra da materijalni status univerziteta i fakulteta nije baš na zavidnom nivou i da je potrebno da država uloži u razvoj svih kadrova, ne samo IT-a.

Da nastava ne bi trajala od osam do dvadeset i dva časa i radnim danima i vikendom, traže se rešenja za fakultete kojima je potreban veći prostor.

„Ono što je karakteristično za Univerzitet u Beogradu to je da je to univerzitet urbanog tipa. Fakulteti se nalaze na različitim lokacijama u samom Beogradu. Ne postoji zajednički kampus, ali rešavanjem porostora na pojedinačnim fakultetima mogu da se stvore daleko bolji uslovi za studiranje“, kaže rektor Univerziteta u Beogradu akademik Vladimir Bumbaširević.

Traže se i novi poslovni partneri.

„Ovih dana mi ćemo pokrenuti priču vezanu za studentsku praksu, da ih što više vežemo sa poznatim poslodavcima i da pokažu svoja znanja da bi što pre došli do posla,“ najavljuje ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

U tu svrhu će biti i Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija – koji je podjednako važan za formalno i neformalno učenje, sticanje kompetencija, pa samim tim i za tržište rada.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: