Slobodna mesta u drugom upisnom roku na fakultetima

Studenti koji se nisu upisali na neki od fakulteta u Srbiji mogu to učiniti u drugom upisnom roku, koji počinje krajem avgusta i početkom septembra.

Na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu ostalo je 9.110 slobodnih mesta.

Samo u Beogradu ostalo je još 3.169 slobodnih mesta, od toga 995 na budžetu i 2.214 samofinansirajućih. Najviše mesta je na Šumarskom fakultetu, gde je od 345 ostalo nepopunjeno 238 mesta, od toga 96 budžetskih i 142 samofinansirajućih, dok je na Fizičkom fakultetu od 155 mesta, 96 nepopunjeno.

Univerzitet u Kragujevcu moći će u septembru da upiše 1.151 studenata. O trošku države može da studira još 357, dok preostalih 794 mogu da upotpune studenti koji studiraju o svom trošku.

– U drugom uspisnom roku, koji će početi krajem avgusta, najviše slobodnih mesta biće na Agronomskom fakultetu u Čačku – 68 budžetskih, na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu – 75 budžetskih i šest samofinansirajućih. Na Prirodno-matematičkom fakultetu ostalo je još za drugi upisni rok 98 budžetskih i pet samofinansirajućih i na Pedagoškom fakultetu u Užicu ima 33 budžetska i 62 samofinansirajuća. Pretpostavljamo da su razlozi jako velikog interesovanja kandidata za pojedine programe, kao i neinteresovanja za druge, direktno motivisani stanjem na tržištu rada, te da se studenti vode činjenicom da će im završetak studija u određenim traženim zanimanjima pre doneti zaposlenje i ekonomsku stabilnost – kaže za „Blic“ prof. dr Nenad Filipović, rektor Univreziteta u Kragujevcu. 

Na Univerzitetu u Novom Sadu ostalo je 2.139 mesta, i to budžetskih 682 i 1.457 samofinansirajućih. Od toga budući brucoši drugu šansu mogu da potraže na Pravnom fakultetu, pet budžetskih i 346 samofinansirajućih. Takođe, ostalo je dosta mesta i na Prirodno-matematičkom fakultetu, ukupno 220, od toga je 171 budžetskih mesta i 99 samofinansirajućih. 

– Na Ekonomskom fakultetu 37 je budžetskih, dok je 183 slobodnih mesta za one koji će o svom trošku studirati. Na Tehničkom fakultetu “Mihalo Pupin” slobodnih mesta ima na budžetu 55, a na samofinansiranju 111 – rekla je prorektorka za nastavu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: