Prijavite se za takmičenje u programiranju namenjeno ženama!

U cilju podsticanja žena da se bave programiranjem, švajcarska softverska firma "Namics "organizuje 14. decembra u Beogradu takmičenje u programiranju namenjeno svim ženama.

Pod sloganom „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.ˮ predstavnici digitalne agencije Namics ističu da će takmičenje biti organizovano sa ciljem da se osnaži pozicija žena u IT industriji.

„Prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenat žena u srpskom IT sektoru je između 15 i 20 odsto, a istraživanja Eurostata pokazuju da u Evropskoj uniji žene čine 17 odsto zaposlenih u IT industriji.

Inspirisani ovim podacima, odlučili smo da Nedelju obrazovanja iz računarskih nauka obeležimo takmičenjem „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” i da tako podstaknemo žene za poslove u sektoru informacionih tehnologijaˮ, objasnila je Katarina Simić iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics, ujedno i učesnica prvog Namicsovog hakatona namenjenog ženama zainteresovanim za programiranje.

Prednosti timova koji okupljaju i žene i muškarce, poput bolje komunikacije i veće produktivnosti, Namics je uvideo na sopstvenom primeru:

„Odnos kolega i koleginica u Beogradu je otprilike 50-50. Primetili smo da je radno okruženje meštovitih timova pozitivnije, otvorenije i inovativnije i to nas je inspirisalo da podržimo sve žene koje žele da se oprobaju u programiranju. Zanimljivo je da, iako poslovi u IT sektoru trenutno važe za muške pozicije, novinski tekstovi nam ukazuju da je 60-ih godina situacija bila drugačija i da je programiranje važilo za sferu interesovanja žena”, ističe Simić.

Učesnice takmičenja „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” biće podeljene u timove od po tri člana i imaće 10 sati da razviju prototip rešenja. One će moći da koriste internet i programski jezik po svojoj želji, a tokom rada će im pomagati mentori iz Namicsa.

„Konkretan zadatak biće poznat dan pred takmičenje, a kriterijumi za odabir najboljeg rešenja su primenjivost, originalnost i tehnički parametri. Rešenje bi trebalo da bude upotrebljivo u stvarnom okruženju, da bude autentično u odnosu na postojeće ideje i trebalo bi da sadrži makar neki deo softverskog koda. Po završetku hakatona, predstavljena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki, koje posle mogu da ga menjaju, razvijaju ili da na njemu vežbaju svoje programerske veštine”, istakla je Katarina Simić.

Besplatne prijave za takmičenje „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” trajaće do 1. decembra u ponoć, a jedini uslov za učešće je da takmičarke ponesu svoj laptop. Za najbolje po izboru stručnog žirija obezbeđene su nagrade među kojima je i praksa u digitalnoj agenciji Namics.

Formular za prijave i dodatne informacije o hakatonu, zainteresovane učesnice mogu pronaći na: https://namics.com/en/event/female-code-hackathon-2019.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: