Pobednice hakatona smislile rešenje za smanjenje otpada

Pobednice hakatona su smislile rešenje za smanjenje otpada.

Završeno je jubilarno peto takmičenje žena programera pod nazivom Merkle Female Hackathon.

  • Pobedničko rešenje je odabrano na osnovu mogućnosti da se upotrebi u realnom okruženju, autentičnosti i softverskog koda.
  • Najuspešnije takmičarke osvojile su karte za IT konferenciju i praksu u softverskoj agenciji Merkle.
  • Merkle Female Hackathon se već pet godina organizuje sa ciljem da osnaži žene u softverskoj industriji i podstakne ih da se bave programiranjem

Ivana Vasić i Aleksandra Bogićević pobedile su na petom, jubilarnom, takmičenju namenjenom ženama programerima. Takmičenje pod nazivom Merkle Female Hackathon organizovao je Merkle – a dentsu company, agencija za upravljanje korisničkim iskustvom zasnovanim na podacima, a najbolje učesnice dobile su karte za IT konferenciju i praksu u Merkle-u.

„Glavna ideja našeg rešenja je da ljudi poklanjaju stare stvari koje su i dalje upotrebljive, ali ih oni više ne žele ili im nisu potrebne, pa bi ih bacili. Bilo je mnogo zanimljivo razvijati ideju, pa razmišljamo da nastavimo dalje da radimo na njoj“, istakla je Ivana Vasić iz pobedničkog tima.

Aleksandra Bogićević, druga članica pobedničkog tima je dodala da joj je deset sati rada na rešenju prošlo brzo: „Smatramo da svojom idejom možemo da ponudimo rešenje za smanjenje otpada, pošto bismo omogućili ponovnu upotrebu stvari.“

Merkle Female Hackathon trajao je deset sati tokom kojih je pet timova razvijalo prototip rešenja koje bi trebalo da pomogne zaštiti životne sredine. Pravo učešća imale su sve žene, nezavisno od prethodnog iskustva, a ekipama su u radu pomagale mentorke – žene softverske inženjerke iz Merkle-a. Najbolje rešenje odabrano je na osnovu tri parametra – upotrebljivost u stvarnom okruženju, autentičnost u odnosu na postojeća rešenja i softverski deo koda.

Dušica Veličković, jedna od organizatorki i članica žirija hakatona, podsetila je da je takmičenje organizovano sa ciljem da osnaži poziciju žena u IT industriji: „Statistike pokazuju da sve više žena upisuje tehničke fakultete i da ih više završi u poređenju sa muškarcima, ali ipak kada se dođe na tržište rada većina zaposlenih su muškarci. Zbog toga se pojedine industrije kao što je IT smatraju muškim. Ovom inicijativom želimo da ukažemo na to da i žene treba da imaju jednake šanse kao i muškarci, a s obzirom na to da u beogradskoj kancelariji zapošljavamo 50% žena inženjera, smatramo da smo dobar primer kako to može i treba da izgleda.“

Takmičenje namenjeno ženama programerima pod nazivom Merkle Female Hackathon, održano je u okviru Nedelje obrazovanja iz računarski nauka. Vodeća agencija za korisničko iskustvo DACH regiona, Merkle, bavi se upravljanjem korisničkim iskustvom zasnovanim na podacima (CXM). Merkle zapošljava više od 1300 digitalnih stručnjaka u Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Portugalu, Srbiji i Švajcarskoj. Od 2014. godine na tržištu Republike Srbije zapošljava timove za Java, .NET, PHP i Frontend programske jezike, Salesforce i druge platforme za korisničko iskustvo, kao i timove za dizajn i QA. Merkle inženjeri razvijaju rešenja za najrazličitijih industrija i partneri su 500 najboljih kompanija u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji uključujući Hansgrohe, Jelmoli, Credit Suisse, Danone, Swiss Life, Schindler, Victorinox, Medela, UBS, Kaufland i Siemens. Merkle je deo dentsu grupacije.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: