Od jeseni programi za skraćeno studiranje

Dogodine nas očekuju prvi sertifikati u rangu fakultetskih diploma. Kratki programi studija, koji će trajati do godinu i po dana počeće od jeseni. Uspešnost studenta će se izražavati poenima, a polaznik će ih sticati kroz rad u nastavi i ispunjavanje predispitnih obaveza, kao i polaganjem ispita. Ovi programi nosiće od 30 do 60 esp bodova.

Od 300 do 600 časova aktivne nastave koja traje od tri do 18 meseci. Za toliko vremena polaznici će dobiti nacionalno registrovani sertifikat sa opisom posla za koji su osposobljeni. Jedan od prvih fakulteta koji je uveo ove kratke programe studiranja u Srbiji je Mašinski fakultet.

„Mašinski fakultet svakako da hoće uvoditi kratke programe jer su oni imperativ vremena u kome živimo. Privreda i ne samo privreda nego i državna administracija ima potrebu da njeni zaposleni inoviraju svoje znanje da se na što kraći i jednostavniji, a pouzdaniji način upoznaju sa brzim, usudio bih se reći, tektonskim poremećajima koji nastaju u svetu“, smatra dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović.

Ceo sistem je organizovan po ugledu na praksu koja već postoji u evropskim zemljama. Kratki programi su fleksibilni, za razliku od formalnih studija i mogu se menjati svake godine u skladu sa zahtevima tržišta.

„Oni nikako ne predstavljaju zamenu za regularne osnovne studijske programe već su zamišljeni tako da se obezbede određene kompetencije i kadrovi koji nedostaju povremeno na tržištu“, kaže Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Ove programe moći će da upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom, ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani. Cilj je povezati obrazovne institucije i poslodavce.

„Da bi visoko školska ustanova izvodila ove programe studija ona mora da ima potvrdu poslodavca da je zainteresovan za takav program studija i da će nekoga od svojih zaposlenih da uputi na taj program studija ili će da zaposli odnosno angažuje nekoga ko je taj program studija i završio“, objašnjava pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.

„Sve visokoškolske ustanove, bez obzira na karakter vlasništva, mogu da organizuju kratke programe studija“, kaže Hanić.

Krajem maja stupio je na snagu Pravilnik za kratke programe studija. Sada visokoškolske ustanove mogu da pripreme te programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje koji im daje dozvolu.

Izvor: www.rts.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: