Međunarodni dan mladih uz akciju „Rashladi grad“!

Centar za promociju nauke obeležava Međunarodni dan mladih uz akciju „Rashladi grad“! Sve počinje na Trgu Republike, u sredu, 12. avgusta, od 18 časova, a akcija se odvija sve do kraja meseca, svakog ponedeljka, srede i petka, od 18 do 21 čas. Akciju je podržao i Populacioni fond UN-a, a svi građani su pozvani da se uključe i postanu građani – naučni istraživači!

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, dan je posvećen problemima mladih širom sveta, ali i datum kada se ukazuje na to koliko je važno dati im priliku da doprinesu promenama u svom okruženju.

Ujedinjene nacije su ovaj dan ustanovile kao priliku da aktivnosti i inicijative mladih postanu vidljivije, kao i da se naglasi značaj njihovog glasa i ravnopravnog učešća u važnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima današnjice. U Srbiji se Dan mladih obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Tema Dana mladih u 2020. godini je njihovo angažovanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou u radu nacionalnih i međunarodnih institucija i veća prisutnost i jačanje uloge mladih u zvaničnoj politici: u društvenim strategijama, formulaciji zakona i njihovoj primeni.

Centar za promociju nauke obeležava Međunarodni dan mladih uz akciju „Rashladi grad“, na Trgu Republike, koja počinje u sredu, 12. avgusta, od 18 časova. Ova akcija je deo projekta TeRRIFFICA, koja za cilj ima što veće uključenje građana u borbu protiv klimatskih promena, a njegova glavna smernica jeste da pokrene građane da i sami budu naučni istraživači, što postaje sve važnija praksa kada je reč o pojavama koje se tiču svih nas.

Na Trgu Republike biće postavljena pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, koju je osmislila i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz CPN-a. Ova stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Takođe, građani će na lokaciji na kojoj je postavljena stanica saznati i kako mogu svojim aktivnostima da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.
Dr Tanja Adnađević, koordinatorka projekta TeRRIFFICA za Srbiju, objasnila je zašto je važno što više uključivati mlade u klimatsku akciju: „Klimatske promene utiču na sve nas istovremeno, pa je važno da čujemo mišljenja svih građana koja su to mesta gde se klimatske promene mogu lokalno posmatrati ili osetiti i kako bi ti efekti mogli da se ublaže na lokalnom nivou. Ovakva istraživanja zasnovana na konceptu građanskih istraživanja počivaju na entuzijazmu i uključivanju svih građana, ali pre svega mladih. Mladi su pokretačka snaga svih promena, a naša uloga jeste da negujemo njihovu radoznalost, upornost i istraživački duh. U krajnjem slučaju, njima ostavljamo ovu planetu i važno je i da se oni uključe i da se njihov glas čuje.“

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), UN agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje, koja je podržala akciju „Rashladi grad“, sluša mlade i podstiče njihovo aktivno učešće u donošenju odluka. UNFPA podseća da aktivno uključivanje mladih na svim nivoima doprinosi boljim i održivijim politikama, dok istovremeno može uticati na to da se poveća poverenje u institucije. Globalni izazovi kao što su pandemija kovida-19 i klimatske promene zahtevaju organizovan odgovor čitavog društva, i doprinos mladih je ključan. Prošle nedelje, UNFPA je pokrenuo globalni izazov „Mladi protiv kovida-19“ pozivajući ih da snime video koji pokazuje kako su oni pomogli u borbi protiv pandemije i šta su naučili radeći na unapređivanju svojih zajednica.

Nažalost, veliki broj mladih u Srbiji nema iskustva u volontiranju, čak 88 % njih ne učestvuje u radu građanskih udruženja, a najnoviji podaci ukazuju da je samo četvrtina mladih bila angažovana u zajednici tokom epidemije kovida-19, dok je nešto veći broj bio aktivan u diskusijama na društvenim mrežama. Jedna trećina svih učesnika istraživanja (32,3 %) nije ni na koji način uključena u odgovor tokom epidemije. Ovo nam govori da moramo uraditi mnogo više kako bi mladi u Srbiji bili obavešteni o mogućnostima da se angažuju u svojim zajednicama, kao i da steknu nova znanja i veštine kako bi kreirali promene koje žele. Mladi moraju biti prioritet kako bi imali pristup edukaciji, alatima i uslugama koje su im neophodne da bi ostvarili svoj pun potencijal“, poručuje Džon Kenedi Mosoti, direktor UNFPA za Srbiju.

Akcija „Rashladi grad“ sa pokretnom meteorološkom stanicom trajaće do 30. avgusta, svakog ponedeljka, srede i petka (samo u prvoj sedmici i u četvrtak, 13. avgusta), od 18 do 21 čas, a svi građani su pozvani da se uključe i postanu građani – naučni istraživači.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: