Do diplome treba samo tri meseca

U novoj školskoj godini na fakultetima mogući kratki programi studija. Nastava traje najviše 18 meseci, prve diplome sredinom naredne godine.

Jedna od novina u novoj školskoj godini biće i kratki programi studija na fakultetima, koji će trajati od tri do 18 meseci. Nakon završenog kratkog kursa polaznik stiče sertifikat sa opisom posla za koji je osposobljen i kompetencijama

To je i šansa za sve brucoše koji nisu upisali fakultet u junskom roku i koji to iz nekog razloga neće učiniti ni u septembarskom koji počinje ovih dana. Da bi se upisao kratki program studija potrebno je da kandidat ima završenu srednju četvorogodišnju školu, ali ga mogu upisati i oni sa visokom i višom stručnom spremom.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje doneo je još proletos Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju sertifikata za kratke programe studija, a visokoškolske ustanove moći će da pripreme kratke programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje koji ih odobrava. Ovi kursevi ne moraju da prođu proces akreditacije.

– Realno je očekivati da kratki kursevi počnu da se organizuju početkom naredne godine – kaže, za „Novosti“, Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje. – Kratki programi studija će početi da se organizuju od trenutka kada ih fakulteti budu kreirali i kada ih odobri Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Ovi programi organizuju se u obimu od 300 do 600 časova, a prvi polaznici mogli bi da dobiju diplome sredinom naredne godine sa opisom posla za koji su osposobljeni.

Kursevi će se plaćati, a kako kaže Bojan Tubić, cenu određuje visokoškolska ustanova i ona će zavisiti od složenosti pojedinog kratkog programa studija.

Tubić navodi da je cilj kratkih programa studija da se povežu poslodavci, odnosno privreda sa visokim obrazovanjem.

– Polaznici stiču dodatne veštine i dobijaju sertifikate sa opisom poslova za koje su osposobljeni. Na ovaj način će pojedinci moći i da se prekvalifikuju u skladu sa potrebama tržišta rada – kaže naš sagovornik.

Kako se očekuje, verovatno najviše interesovanja biće za kurseve veb-dizajna i programiranja, za sticanje menadžerskih i liderskih veština…

PODRŠKA POSLODAVCA

KRATKE programe može da realizuje akreditovana visokoškolska ustanova, a uslov je samo da za to ima podršku bar jednog poslodavca, koji pismeno izrazi spremnost da svoje zaposlene upiše na kurs ili da zaposli one koji su prošli program. Nastava može biti organizovana klasično, u prostorijama visokoškolske ustanove, kao nastava na daljinu i kombinovanjem ova dva načina.

Uspešnost studenta će se izražavati u poenima, a maksimalan broj je 100 poena po svakom predmetu.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: