Šta kada vam profesor ne odgovori na e-mail?

U današnje vreme komunikacija putem e-maila je postala naša svakodnevica. Do sada ste sigurno imali prilike da pošaljete i dobijete nebrojeno mnogo mejlova, što privatnih i neformalnih, što onih koji se tiču vašeg akademskog života.
profesor e-mail

Svaki student se makar jednom našao u situaciji da mora da se obrati profesoru putem mejla. Ukoliko ste i vi jedan od njih, verovatno ste dobro proučili uputstvo kako napisati e-mail profesoru, a vrlo verovatno ste i dobili odgovor. Ipak, šta ukoliko vam profesor ne odgovori na e-mail?

Prvo, proverite da li ste poslali e-mail na ispravnu adresu. Nekada se može potkrasti greška u kucanju, a nekada se dogodi da nemamo validnu e-mail adresu koju profesor koristi. Proverite sa kolegama na koju adresu su oni pisali profesoru i da li su dobili odgovor, a nakon toga probajte da kontaktirate i studentsku službu koja vam može dati najsvežije informacije.

Ukoliko je poruka bila poslata na pravu adresu, proverite da li ste dobro formulisali svoje pitanje ili jasno istakli da očekujete odgovor, odnosno da bi vam značilo kada bi vam profesor odgovorio. Ponekad se nastavak prepiske ne podrazumeva, stoga budite sigurni da li uopšte treba da očekujete povratnu informaciju.

Takođe, proverite da li ste u polje „Subject“ uneli odgovorajuće termine. Ukoliko ste poslali e-mail sa naslovom „Kolokvijum“, ili poslali odgovor na niz mejlova sa tim naslovom, a u toku je ispitni rok i profesor očekuje mejlove koji sadrže pojmove poput „Ispitni rad“, može se dogoditi da je profesor jednostavno prevideo vaš mejl ne smatrajući ga prioritetnim.

Na kraju obratite pažnju još jednom na sadržaj i ton koji ste koristili i da li ste se profesoru obratili sa poštovanjem. Izuzetno je bitno i jeste li bili koncizni, jer ako je vaš e-mail bio preopširan, možda profesor nije razumeo suštinu i da se od njega očekuje određeni odgovor.

profesor e-mail

Ako je sve navedeno u redu i vi i dalje niste dobili povratni e-mail, veoma je velika mogućnost da je vaša poruka završila u „Spam“ ili „Junk“ folderu, te da je profesor možda nije ni video. U tom slučaju uvek možete napisati još jedan. To može biti odgovor na vaš prethodni e-mail ili, još bolje, potpuno novi. Kao i u onom prvom, pazite na sve važne elemente – naslov, gramatiku, oslovljavanje, slovne greške i vaš potpis.

Na početku oslovite profesora sa „Poštovani profesore…/Poštovana profesorka“, a zatim napišite razlog javljanja – „Javljam Vam se povodom e-maila koji sam Vam poslao/la…“. Navedite sve bitne podatke, kao što su datum slanja i povod, a zatim objasnite da niste sigurni da li je profesor dobio vašu poruku i da biste želeli ovim putem da ga zamolite za odgovor. Unapred se zahvalite i potpišite imenom, prezimenom, smerom, godinom na kojoj studirate, brojem indeksa i svojim brojem telefona.

Ukoliko odgovor ponovo izostane, pokušajte da dođete do profesora na fakultetu u terminu konsultacija, obratite se predmetnom asistentu ili studentskoj službi. Svakako, šta god da učinite, budite vaspitani i pokažite poštovanje, a tu situaciju iskoristite da uvežbate i ovaj vid komunikacije, što će vam svakako značiti jednog dana u poslovnom svetu.

Pročitajte Kako napisati dobar mejl profesoru?

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: