Kako profesoru napisati dobar e-mail?

Danas je komunikacija putem e-maila sa profesorima neizostavni deo naše svakodnevice. Bilo da se radi o studijama, konkurisanju za praksu ili stipendiju, biće nepohodno da se upustite u komunikaciju i prepisku putem mejla. Pa tako kada želite da uputite profesoru mejl u vezi nekog pitanja ili zakazivanja odbrane rada, ili pak želite da se prijavite za neku studentsku razmenu ili da konkurišete za stipendiju, takav vid komunikacije zahteva ozbiljniji ton i prilagođenu formu.
e-mejl profesoru

Kako napisati e-mail profesoru? Ukoliko još uvek niste imali mogućnosti ili prilike da naučite kako ćete pravilno napisati e-mail profesoru, donosimo vam nekoliko praktičnih saveta uz čiju pomoć ćete savladati veštinu pisanja mejlova.

Naravno prvo što biste uradili kada budete morali da napišete jedan ozbiljan mejl, konsultovali biste internet. Na globalnoj mreži možete pronaći veliki broj primera koje možete iskoristiti kao ideju, ali nemojte se oslanjati u potpunosti na te „gotove“ primere kako ne biste napravili neki problem.

Za pravilno napisan mejl sledite nekoliko pravila:

Adresa putem koje pišete e-mail profesoru

Prva i najveća greška koju možete napraviti jeste sama vaša e-mail adresa. Želite da budete shvaćeni ozbiljno, u tom slučaju i vaša imejl adresa mora biti ozbiljna. Zamislite kako će profesor reagovati kada mu se obratite sa molbom sa adrese koja zvuči foxylady@… ili maja357@…? Možda vama takva adresa zvuči ok i kul, ali zaboravite slične mogućnosti ukoliko želite da budete ozbiljni. Jedini ispravan oblik imejl adrese trebalo bi da bude u formatu imeprezime, ime.prezime ili ime-prezime nakon čega sledi znak @ i domen. Opcije sa imenom i godištem (maja97@…) takođe nisu prihvatljive.

Subject (predmet) e-mail kojim se obraćate profesoru

Predmet (Subject) poruke mora biti kratak i jasan. To ne znači da u Subject-u morate opisno prepričati čitav mejl, ali potrudite se da vam predmet poruke bude koncizan i jasan. Na primer, kada se obraćate putem e-mejla profesoru, ukoliko predajete seminarski rad, možete navesti kao Subject: Seminarski rad iz predmeta, tema rada, ime autora. Još jedna napomena, kako je nepoželjno pisati predugačke subject-e, isto tako treba izbegavati i pisanje samo jedne reči, na primer Pitanje, Seminarski, Predavanja…

SAZNAJTE VIŠE: 10 PRAVILA ZA STUDENTE I PROFESORE

Telo e-maila/sadržina

Kada pišete jedan ozbiljan e-mail profesoru, potrebno je u mejlu izraziti poštovanje. Pisanje mejla profesoru započnite formalno sa „Poštovani profesore/profesorka prezime,“ (prezime nije obavezno), tekst nastavljate u novom redu, velikim slovom. Zabranjena je upotreba bilo kakvih emotikona, kao i skraćenica tipa Ej, Pozz i slično.

Poruka treba da bude kratka i jasna. U obraćanju ćete uvek persirati. Pridržavajte se gramatičkih i pravopisnih pravila. Ako je imejl dužeg sadržaja, preporučuje se da ga odvojite u celine. Pasuse odvajajte praznim redom, a svaki odlomak mora imati smislenu celinu u kontekstu već napisanog teksta.

Ukoliko profesoru šaljete seminarski rad ili neki drugi prilog, obavezno u tekstu e-mejla navedite da uz mejl prilažete i određene fajlove. Na primer, možete napisati U prilogu e-mejla nalazi se seminarski rad ili U prilogu Vam dostavljam potrebnu dokumentaciju.

SAZNAJTE VIŠE: ŠTA KADA VAM PROFESOR NE ODGOVORI NA E-MAIL?

Pravopis i greške u kucanju

Ne zaboravite da vodite računa o pravopisu i gramatičkim pravilima. Kada je reč o formalnom i ozbiljnom e-mejlu profesoru, zaboravite na sve ono što važi u komunikaciji na internetu. Velika slova su obavezna, odvajanje teksta zarezima, jedan space proreda nakon tačke, zareza i bilo kog drugog znaka interpunkcije. Ne smete koristiti „ošišanu“ latinicu, odnosno latinicu bez kvačica, znači š, č, ć, đ, ž su obavezni.

Pre nego što pošaljete mejl obavezno proverite sve što ste napisali, proverite pravopis i suštinu mejla.

Pozdrav i potpis

E-mejl profesoru obavezno završite sa „Srdačan pozdrav,“, „S poštovanjem,“ ili „Unapred zahvalan/zahvalna,“, a u narednom redu napišite vaše ime i prezime. Ispod toga možete napisati i naziv fakulteta koji studirate, jer se dešava da profesori predaju na više njih.

Odgovorite na e-mail profesoru

Kada dobijete odgovor od profesora, obavezno morate odgovoriti na isti. Ukoliko se radi samo o dobijanju određenih informacija, poslaćete e-mejl profesoru sadržaja „Hvala na odgovoru“.

ZA JOŠ SAVETA NA OVU TEMU PROČITAJTE: KAKO NAPISATI MEJL PROFESORU

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: