10 pravila za studente i profesore

Krstareći internetom u potrazi za već nečim, naišli smo na ovaj pomalo zaboravljen, ali po nama bezvremenski tekst „Some Rules for Students and Teachers” koji je pripisan Džonu Kejdžu, američkom kompozitoru, teoretičaru muzike, piscu i umetniku.

Pa ipak, ovaj dirljiv tekst napisala je časna sestra Korita Kent, čuvena umetnica i predavač. Zapravo lista 10 pravila za studente, profesore i život, koju bismo mogli svi primeniti, nastala je kao deo projekta za generaciju đaka koje je vodila od 1967. do 1968. godine. O značaju ove liste svedoči podatak da je docnije prihvaćena kao lista zvaničnih pravila na odseku za umetnost na koledžu u okviru samostana „Bezgrešnog Srca“ u Los Anđelesu. Pa ipak, Kejdžova je zasluga za opštu popularizaciju.

Džon Kejdž,
Džon Kejdž

PRAVILO JEDAN: Pronađite mesto u koje imate poverenja, a zatim pokušajte da mu verujete neko vreme.

PRAVILO DVA: Opšte dužnosti studenta – izvući maksimum iz svog učitelja; izvući maksimum iz svojih kolega studenata.

PRAVILO TRI: Opšte dužnosti profesora – izvući maksimum iz svojih đaka.

PRAVILO ČETIRI: Sve doživljavajte kao eksperiment.

PRAVILO PET: Budite samodisciplinovani – to znači pronaći nekog mudrog ili pametnog i izabrati da sledite njihov primer. Biti disciplinovan znači slediti na dobar način. Biti samodisciplinovan znači slediti na bolji način.

PRAVILO ŠEST: Greške ne postoje. Ne postoji uspeh i neuspeh, postoji samo stvaranje.

PRAVILO SEDAM: Jedino pravilo je rad. Ako radite, to vodi nečemu. Ljudi koji konstantno rade su ti koji na kraju i shvataju.

Časna sestra Korita Kent
Časna sestra Korita Kent

PRAVILO OSAM: Ne pokušavajte da stvarate i analizirate istovremeno. To su dva sasvim različita procesa.

PRAVILO DEVET: Budite srećni kada god to možete. Uživajte. To je lakše nego što vam se čini.

PRAVILO DESET: “Mi kršimo sva pravila. Čak i sopstvena. A kako to činimo? Ostavljajući dovoljno mesta za neodređeno.” – autor Džon Kejdž

Kako mi to doživljavamo – Uvek budite prisutni. Prisustvujte svim predavanjima. Posećujte mesta i događaje. Pažljivo posmatrajte i osluškujte ljude koje srećete. Čitajte sve ono čega možete da se domognete. Radite i trudite se da razumete i cenite svoj i rad drugih. Gledajte filmove, što češće, što pažljivije. I sve čuvajte, nikad se ne zna, možda će vam koristiti jednog dana.

Foto 1: Lifehack Quotes

Foto 2: Wikipedia

Foto 3: Wikipedia

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: