Saveti za traženje smeštaja

Ukoliko studirate van svog mesta rođenja i stanovanja, morate se pre ili kasnije susresti sa problemom traženja smeštaja. Možda vam se to na prvi pogled ne čini kao izrazito naporan posao, verujte onima koji su bar jednom u životu tražili smeštaj u gradu.

Blizina fakulteta, cena i kvalitet smeštaja, dom ili privatni smeštaj, život sa cimerom/cimerkom, samo su neke od stavki koje morate imati na umu kada se pripremate za traženje smeštaja. Bilo da vam je potreban jednostavan smeštaj – mesto gde će prespavati ili vam je bitna i atmosfera i da se u prostoru gde živite osećate kao kod kuće, očekuje vas težak zadatak. Uz zavisnosti od želja i prohteva, kada tražite mesto gde ćete živeti, uložite dodatni napor i vreme da nađete ono što vam odgovara. Idealno je i ako imate nekoga ko će vam biti od pomoći i krenuti sa vama u potragu za smeštajem.

Ako prvi put tražite stan ili smeštaj, a uz to ste pod vremenskim pritiskom, jer semestar uskoro počinje, veoma velika je verovatnoća da ćete doneti pogrešnu odluku. Moguće opasnosti su: zamka prevelike stanarine ili loši uslovi života. Da biste bili dobro informisani i kao takvi krenuli u potragu za stanom, sastavili smo za vas u nekoliko koraka odgovarajuće savete:

1. Gde želim da stanujem? – Najvažnije je da, iako imate premalo vremena, ne paničite i da dobro razmislite gde želite da stanujete. Od toga zavise svi drugi koraci. Mogućnosti za stanovanje tokom studiranja ima nekoliko i sve imaju svoje prednosti i mane. Pre svega odlučite da li želite da živite u domu ili u privatnom smeštaju, da li se prijatnije osećate ukoliko živite sami ili nemate problem da delite svoj životni prostor sa cimerima. Svaki vid smeštaja ima svoje prednosti i mane, sagledajte ih sve, stavite ih na papir i odlučite se.

2. Studentski domovi – Na našem sajtu možete naći vrlo detaljno objašnjenje kakvu vrstu smeštaja pružaju studentski domovi, kako se rangiraju studenti za mesto u studentskom domu, kako se vrši raspodela mesta, kao i spisak studentskih domova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu sa adresama, brojevima telefona i linijama prevoza do njih.

studentski dom karaburma

3. Iznajmljivanje stana sa ostalim studentima – Ova opcija je mnogo popularnija u inostranstvu nego kod nas. Ipak, ako nemate dovoljno sreće ili mogućnosti da dobijete mesto u studentskom domu ili sami iznajmite stan, vredi razmisliti. Traženje cimera može da se odvija na dva načina: na preporuku tj. preko poznanstva ili preko oglasa. Preporuka je svakako sigurnija mogućnost, ali nije nikakva garancija. Kakav je neko u okviru svoja četiri zida nikad ne može da se zna: da li ostavlja kupatilo u haosu, neoprane sudove u kuhinji ili zaboravlja da izbaci đubre. Ni sa drugom opcijom nema garancije za uspeh, ali vas stavlja u bolju pregovaračku poziciju. Od drugih faktora zavisi da li ćete imati samo formalnu zajednicu ili pravi dom. Ako se nađete sa finim ljudima i sa onima sa kojima delite zajednička interesovanja možete ne samo lepo i zanimljivo da provodite vreme, već i da steknete prave prijatelje.

Pročitajte i važne savete prilikom iznajmljivanja privatnog smeštaja kako ne biste došli u situaciju da vam se traženje stana ili sobe ne pretvori u noćnu moru.

Foto 1

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: