Top saveti za pronalazak privatnog smeštaja

Pored studentskih domova, mnogi studenti iznajmljuju i stanove u gradovima u kojima studiraju. Cena iznajmljivanja stanova zavisi od toga kako je stan opremljen, u kom delu grada se nalazi i koje je veličine. Za studente je važno pronaći stan koji je u blizini fakulteta na kome studira, ili da barem u blizini stana postoje linije gradskog prevoza koje povezuju deo grada u kojem je stan iznajmljen sa fakultetom ili centrom grada.

Studenti u privatnom smeštaju, kao podstanari, imaju određena prava, i ako je bilo kakva pomoć potrebna, ona se može zatražiti od udruženja podstanara „Velegrad“, koji će rado pomoći da pronađete pravi stan ili da zaštitite svoja prava.

AGENCIJE

Potrebno je posebno voditi računa o agencijama koje traže ogroman novac za takozvane „administrativne takse“, kako bi vam u stvari samo odštampali kopiju ugovora ili listu stanova za iznajmljivanje i njihove adrese. Mladi studenti, posebno oni koji dolaze iz manjih sredina po prvi put u veliki grad, pomisle da nemaju drugog načina nego da plate sve što im takve agencije traže, ali drugi načini svakako postoje. Ako se ikad susretnete sa takvim agencijama, mada bi trebalo da ih izbegavate, uvek tražite listu svih troškova koje biste imali do samog iznajmljivanja stana, kako biste izbegli sva buduća neprijatna iznenadjenja. Agentima nije dozvoljeno da vam naplaćuju pokazivanje odredjenog stana, i zato nikad ne bi trebalo da pristanete na bilo kakva slična plaćanja.

Za razliku od navedenih agencija, postoje i agencija koje se sasvim legalno bave iznajmljivanjem stanova. Ove agencije svoje pružene usluge naplaćuju nakon pronalaska stana i to u iznosu od pola iznosa mesečne stanarine do iznosa pune kirije. Neke od poznatijih agencija za izdavanje stanova su: Alfa Sistem, Moj Kvadrat, RealiticaBeostan, Albatros i FOX nekretnine.

VLASNICI STANOVA

Direktno kontaktiranje vlasnika stana i direktno pregovaranje sa njim je odličan način uštede novca, ako uspete da do vlasnika dodjete. Vlasnici stanova često plate agencijama odredjene administrativne takse kako bi oni umesto njega pronašli podstanara, s obzirom da mnogi vlasnici nisu ni u stanju da pregovaraju o ceni, ili da daju svoj privatan broj telefona koji će neprestano da zvoni. Mnogi ne žele da se upuštaju u to pre svega zbog toga što im vreme ili posao ne dozvoljava, a mnogi jednostavno ne žele sebe da opterećuju time. Najbolji način da pronadjete direktnog vlasnika jeste preko oglasa na internetu. Ti oglasi su karakteristični, s obzirom da će pri postavljanju oglasa osoba koja želi da izda prostor skoro sigurno napomenuti i da je vlasnik stana. Ove oglase možete naći na portalima kao što su: Halo Oglasi, ili Imovina.

IZNAJMLJIVANJE STANA

Pogadjajte se oko cene iznajmljivanja stana ili sobe. Iznos kirije je obično cena koju stanodavac želi da dobije, što ne znači da vi ne smete da ponudite manje ili da kažete da je to za vas previsoka cena. Svetska ekonomska kriza je zahvatila sve slojeve društva, pa je tako i sve manje ljudi koji mogu sebi da priušte iznajmljivanje prostora. Stanodavci to takodje odlično znaju, i u interesu im je da što pre izdaju prostor kako bi imali bilo kakve prihode. Iskoristite tu činjenicu, ona može samo da predstavlja prednost za vas pri pregovaranju oko iznosa kirije.

ID-10034634

IZNAJMLJIVANJE SOBE

Iznajmljivanje samo jedne sobe unutar kuće ili stana može vam u nekim situacijama pomoći da se više osećate kao kod svoje kuće. Možda nije najbolje rešenje za sve studentske potrebe, ali je ovo sigurno najjeftinije rešenje za studente. Sa druge strane, dobra stvar u iznajmljivanju sobe u tudjem stanu jeste da samim tim postoji i dobra šansa da će ceo prostor biti dobro održavan, a u zavisnosti od odnosa koji budete imali stanodavcima, i ako on bude prijatan za svakog, vrlo je lako da će vas vlasnici prihvatiti kao člana porodice i organizovati zajedničke obroke. Koliko god to sa jedne strane ima prednosti ovakav vid iznajmljivanja, sa druge strane veoma je važno da jasno odredite vaš prostor i da napomenete da se poštuje vaša privatnost. Stvar koja će vam sigurno pomoći pre iznajmljivanje sobe, jeste da u ugovoru koji budete sačinjavali sa vlasnikom uključite stavku da imate isključivi pristup sobi i da vlasnik bez vašeg pristanka ne sme ulaziti.

BEZBEDNOST

Uvek imajte u vidu ovu stavku pri iznajmljivanju prostora. Vodite računa u kom delu grada iznajmljujete stan, s obzirom da u svakom gradu postoje opasni delovi. Važno je da i vi budete uvek oprezni pri obezbedjivanju prostora koji ste iznajmili i stvari koje se nalaze unutra, pošto je sigurno da ne želite da imate neprijatne razgovore sa vlasnikom prostora ako bilo koja stvar nestane ili ako slučajno ostavite prostor otključan kada odete na predavanja.

BUKA

Naši univerziteti su smešteni u velikim naseljenim gradovima gde je visok nivo buke uobičajena stvar. Čak i u situacijama kada ste u potragu za stanom krenuli tokom mirnog perioda dana i sve izgleda tiho, uvek imajte u vidu sve faktore koji bi potencijalno mogli da stvore buku, kao što su glavni saobraćajni putevi, veliki bulevari, pabovi ili železničke šine. U periodima spremanja ispita, buka će vam sigurno biti veliki remetilački faktor.

NAMEŠTAJ

Stanodavci će vam pokazati sobu ili stan potpuno namešten i u najboljim mogućim uslovima kako bi uspeli da ga izdaju, medjutim to ne garantuje da ćete u tim uslovima i zateći stan pri vašem useljenju. Zato je neophodno da prilikom razgledanja i iznajmljivanja prostora upitate stanodavca koji nameštaj uključuje izdavanje prostora, s obzirom da će vas naknadna kupovina nameštaja ili prenos vaših stvari u iznajmljen stan skupo koštati.

ID-10054971

FUNKCIONALNOST

Nemojte da vas bude sramota da prilikom razgledanja stana testirate sve slavine, vodokotliće i bojlere, s obzirom da je ispravnost ovih stvari neophodna za normalan život u svakom prostoru.

PROSTOR

Ako budete iznajmljivali stan sa više cimera, uverite se najpre da u samom stanu postoji dovoljno prostorija i kupatila za sve. Ne postoji ništa gore od toga kada morate da čekate u redu za tuširanje 10 minuta pred početak vašeg predavanja.

LOKACIJA

Ovo je najverovatnije i najvažnija stavka pri iznajmljivanju privatnog smeštaja. Uvek imajte u vidu udaljenost stana od univerziteta na kojem studirate, centra grada, tržnih centara ili prodavnica i autobuskih stanica. S obzirom na studentski život koji ćete imati i sve ono što on sa sobom nosi, uvek je važno stići u stan bez mnogo potrošenog vremena i u bilo koje doba dana. Stanovi koji imaju uključeno sve od navedenog, obično su i skuplji za iznajmljivanje od onih koji su na periferiji grada. Na vama je da odlučite šta vam je važnije – manji troškovi i veći gubitak vremena ili skuplji troškovi i blizina svega što vam je bitno.

Foto 1 izvor

Foto 2: Freedigitalphotos.net

Foto 3: Freedigitalphotos.net

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: