Evo šta se dogodi kada napustite tradicionalno obrazovanje

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledalo kada biste mogli da učite samo ono što vas interesuje i što vam je potrebno?

Logan Laplante je trinaestogodišnji dečak kojeg su roditelji ispisali iz škole kako bi se podučavao kod kuće. Zahvaljujući tome on je dobio jedinstvenu priliku da stekne obrazovanje skrojeno tačno prema njegovim interesovanjima i njegovom ličnom stilu učenja – nešto što tradicionalni sistem obrazovanja ne može uvek da nam pruži. Jednom prilikom Logan je izjavio da kada odraste želi da bude srećan i zdrav, iznenađujuće za nekog tako mladog. U jednom od TEDx-ovih govora 2013. godine Logan je podelio sa svima kako mu njegovo kućno obrazovanje pomaže da dostigne taj cilj.

O obrazovanju i podučavanju kod kuće

Ova tema vam može biti naročito zanimljiva budući da kod nas ne postoji ova praksa.

Obrazovanje se često smatra osnovom razvijenog i produktivnog društva, ali ovo uverenje obično proizilazi iz sledeće pretpostavke: da će oni koji završe tradicionalni sistem obrazovanja nastaviti da pokreću mašineriju društva kako bi održali rast profita velikih kompanija u sistemu koji zahteva konstantan rast. Umesto da podržava i podstiče kreativne ljude i osobe koje razmišljaju van „kutije“, današnje obrazovanje ima tendenciju da promoviše submisivnije, poslušnije i istrenirane đake, na taj način obezbeđujući da se trenutni sistem stalno održava.

To znači da se standardno obrazovanje fokusira manje na svakog pojedinca pojedinačno i njegov napredak, a više na stvaranje „lanca proizvodnje“ radnika koji će otići u svet i obavljati svoje zadatke u okviru granica koje je sistem postavio. Sir Ken Robinson održao je čuveni TED govor 2007. godine u kome je predstavio svoje uverenje da obrazovanje ubija kreativnost. Ovaj video je jedan od najgledanijih snimaka TED govora ikada i inspirisao je mnoge da ponovo razmisle kako će obrazovati svoju decu. Budući da se tradicionalno obrazovanje još uvek prilagođava zahtevima društva koje se stalno menja, mnogi se okreću obrazovanju dece kod kuće, kako taj vid obrazovanja omogućava deci da više istražuju.

Trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama oko 3.8% dece uzrasta između 5 i 17 godina obrazovanje stiče kod kuće, dok je u Kanadi taj broj još manji i iznosi samo 1% dece. S druge strane postoji tendencija da će ovaj broj porasti na globalnom nivou kako sve veći broj ljudi u svetu postaje svestan ograničenosti tradicionalnog obrazovanja. Bitno je napomenuti da studije sprovedene u SAD i Kanadi pokazuju da deca koja obrazovanje stiču kod kuće ostvaruju znatno bolje rezultate u odnosu na svoje vršnjake koji se obrazuju u državnim i privatnim školama.

Autor teksta Joe Martino smatra da kućno obrazovanje nudi veću mogućnost da stvorimo kreativnu i prilagodljivu osobu koja može razmišljati unapred i koja neće razmišljati samo u okviru sistema koji se urušava. Da li se to odnosi na sve i da se neko ne može razviti na pravi način u okviru standardnog obrazovanja? Naravno da ne. Ali autor smatra da su šanse veće pri samoobrazovanju kod kuće.

Martino je svojevremeno takođe napustio standardno obrazovanje kada je napustio koledž. Osećao se ograničen u okviru sistema i da ga to neće odvesti negde gde bi on želeo da bude. Bez obzira šta je studirao, poslovne studije, inženjerstvo, marketing ili muziku, nisu mu prijale standardne metode i nije video drugi način da to promeni osim da napusti studije. On ističe da bez obzira na to šta društvo mislilo na to što je napustio fakultet i okrenuo leđa diplomi, to što je napustio tradicionalni sistem obrazovanja bila je najbolja odluka koju je doneo, budući da je tek tada bio slobodan da istražuje i uči sve ono što je želeo bez obraćanja pažnje na standardne procedure koje nalažu puko pamćenje činjenica i beskorisno testiranje. On smatra da će društvo biti sasvim uredu ukoliko se umesto tradicionalnog obrazovanja okrene drugim metodama i načinima sticanja znanja. To ne znači da je podučavanje kod kuće prikladno za sve, ali on veruje da je drastična promena u načinu na koji naš obrazovni sistem funkcioniše ono što nam je potrebno i da će to uskoro i dogoditi.

Da li obrazovanje ubija kreativnost?

O čuvenom govoru Sir Kena Robinsona pisali smo ranije i njegove ideje možete pročitati u našem tekstu Ken Robinson: Paradigme promene sistema obrazovanja

Izvor: www.collective-evolution.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: