Dani podrške brucošima od 30. oktobra do 03. novembra

Univerzitet u Beogradu – Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata i Centar za studente sa hendikepom organizuju „Dane podrške brucošima“ u periodu od 30.10. do 03.11.2017. godine. Cilj programa je podrška studentima prve godine u snalaženju na fakultetu, sa novim obavezama, u novoj ulozi, u novom gradu.

Početak studiranja se može shvatiti kao početak nove životne faze, a svaka novina, svaka promena sa sobom nosi različite doživljalje, emocije, zabavu, ali i izazove. Promena, takođe, zahteva prilagođavanje.

Treba se prilagoditi na novi stil nastave, način učenja i predavanja, nove obaveze, novo društvo.  Sloboda je veća, ali je veća i odgovornost. Zbog toga je potrebno razvijati nove radne navike, nove tehnike učenja, različite načine organizacije vremena. Brucoši koji odlaze u nepoznati grad da studiraju, moraju usvojiti mnogo novih informacija radi lakšeg snalaženja i prilagođavanja u novoj sredini. Pored ovoga, mladi studenti se moraju navići na fakultet kao novu ustanovu, organizaciju, zajednicu, zgradu… Često teško pada i udaljenost od onih koji su do sada bili glavna podrška – roditelja, braće, sestara, starih prijatelja.

Zbog svega nabrojanog, Univerzitet u Beogradu osmislio je program „Dani podrške brucošima“ koji ima za cilj da kroz različita predavanja, radionice i info-sesije okupi studente prve godine, poželi im dobrodošlicu, informiše ih, pomogne im u snalaženju i upozna sa sistemima podrške koje mogu koristiti tokom studija na Univerzitetu u Beogradu. Pozivamo sve zainteresovane da pročitaju programe detaljnije, izaberu sadržaj koji im je zanimljiv, prijave svoje prisustvo i dođu da se upoznaju, druže, nauče nešto novo i saznaju za koja pitanja i gde mogu potražiti pomoć tokom studija.

Program Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata

 

U periodu od 30.10. do 03.11. 2017. u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, na adresi Studentski trg 1,  Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata održaće niz predavanja i radionica na različite teme:

 

·         Na predavanju „O psihološkom savetovanju“učesnici će imati prilike da čuju više o tome kako psihološko savetovanje može da pomogne, koji su mitovi i realnosti o savetovanju i u kojim situacijama je korisno obratiti se psihologu tokom studija.

·         Radionica „Upoznaj svoje potencijale“ će podrazumevati samoprocenu sposobnosti, veština,  interesovanja i bolje upoznanje svojih kapaciteta koji se mogu iskoristiti u ličnom i  profesionalnom razvoju.  Bićе održana zajedno sa predavanjem „Kako razvijati samopouzdanje“ koje će posebno značiti onima koji povremeno osete nesigurnost koja ih ometa u postizanju ciljeva, komunikaciji sa drugima ili nekim drugim okolnostima, ali i onima koji žele da rade na sebi i održe svoje samopouzdanje.  

·         Na radionici „Uči lako – saznaj kako“ biće reči o različitim stilovima učenja, metodama i tehnikama koje su značajne za lakše i brže učenje i pamćenje, motivaciji i organizaciji procesa učenja.

·         Radinica „Planiranje i organizacija vremena“ pomoći će brucošima da se bolje planiraju svoje vreme, služe se različitim tehnikama organizacije i izdvoje prioritete, kako bi iskoristili svoj maksimum tokom studija.

·         Na predavanju „Kako napisati seminarski rad“ biće reči o pravilima akademskog pisanja, pronalaženju i citiranju literature, kao i o značaju dobre pripreme.

·         Radionica  „Prezentacione veštine – usmeni ispit kao javni nastup“  je odlična prilika za one koji imaju tremu pri pričanju pred publikom – učesnici će moći da čuju više o javnom nastupu, pripremanju i realizaciji prezentacija i savete za što bolju pripremu za usmeni ispit.

·         Radionica „Borba sa strahom, tremom i stresom“ može pomoći učesnicima da razviju zdrave načine suočavanja sa stresnim situacijama.

·         Radionica „Lakše ćemo zajedno – timski rad“ pružiće informacije o funkcionisanju timova, savete o tome kako da se odaberu adekvatane grupe za učenje ili pisanje predispitnih obaveza i kako da što efikasnije reše neminovne konflikte u grupnim procesima.

·         Predavanje „Studentski život za početnike“ može biti od pomoći svima, posebno onima koji nisu iz Beograda pružanjem informacija o snalaženju u novom gradu, saobraćaju, kulturnim dešavanjima… Biće reči i o studentskim karticama, popustima, vannastavnim aktivnostima… 

Pored navedenog, studenti će imati priliku da dođu na individualne konsultacije sa savetnicima iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i porazgovaraju o tema sa radionica ili nečemu drugom što ih interesuje. Naravno, usluge savetovanja su uvek dostupne studentima i nakon završetka programa.

Tačan raspored programa može se pogledati ispod, a prijavljivanje za učešće je obavezno i vrši se popunjavanjem formulara: https://goo.gl/forms/OIGOmoZCa5yMvQ6z2. Potrebno je označiti predavanja i radionice na kojima se prijavljuje prisustvo, jer je broj mesta ograničen.Moguće je prijaviti se za više tema, a rok za prijavljivanje je 26. oktobar 2017. u ponoć. Prijavljeni će o statusu prijave i svim potrebnim detaljima u vezi sa učešćem biti obavešteni putem elektronske pošte 28. oktobra. 2017.

Raspored programa

 

Ponedeljak, 30.10.           10:00 – 11:30   O psihološkom savetovanju

                                           12:00 – 14:30   Upoznaj svoje potencijale

                                           14:30 – 16:30   Kako razviti samopouzdanje

 

Utorak, 31.10.                  10:00 – 13:00   Uči lako – saznaj kako

                                           13:30 – 17:00   Planiranje i organizacija vremena

 

Sreda, 01.11.                      10:00 – 11:30   Kako napisati seminarski rad

                                           12:00 – 14:30   Prezentacione veštine – usmeni ispit kao javni nastup

                                           15:00 – 17:00   Borba sa strahom, tremom i stresom           

 

Četvrtak, 02.11.              10:00 – 12:00   Lakše ćemo zajedno – timski rad

                                           13:30 – 15:30   Studentski život za početnike

 

Petak, 03.11.                    09:00 – 13:00    Individualne konsultacije sa savetnicima Centra za razvoj karijere

Program Centra za studente sa hendikepom

 

U četvrtak i petak, 02. i 03. novembra 2017. u periodu od 13 do 15 časova studenti prve godine sa hendikepom i ostali zainteresovani će imati prilike da prisustvuju Sastancima dobrodošlice na studije Univerziteta u Beogradu u Centru za studente sa hendikepom. Cilj sastanaka je upoznavanje i razgovor o studiranju, o postojećim sistemima podrške, mogućim izazovima u akademskom okruženju, mogućnostima za dobijanje stipendija i načinima ostvarivanja i zaštite prava studenata. Prostorije Univerzitetskog Centra za studente sa hendikepom nalaze se u suterenu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, na adresi Bulevar kralja Aleksandra 71 – ulaz sa parkinga Biblioteke.

Prijavljivanje prisustva sastancima je obavezno, zbog organizacije prostorije, i vrši se putem mejla ucsh@rect.bg.ac.rs ili telefona 011 337 0686. Rok za prijave je 27. oktobar. Za osobe koje se otežano kreću biće obezbeđen prevoz do mesta održavanja sastanka.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: