Predstava: The Game, četvrtak 5. jul

Predstava The Game (IGRA) postavlja pitanja i pokušava da dobije odgovore u četvrtak 5. jula u 21h, na Letnjoj sceni Doma kulture „Studentski grad“.

Koliko smo otvoreni za drugačije od nas?

Da li znamo kroz šta prolaze izbeglice koje prolaze trenutno kroz Srbiju?

Koliko možemo da razumemo izbeglištvo i da li nam je poznato to iskustvo?

Predstava The Game (IGRA) postavlja pitanja i pokušava da dobije odgovore u četvrtak 5. jula u 21h, na Letnjoj sceni Doma kulture „Studentski grad“.

Igranje predstave organizuje Beogradski centar za ljudska prava uz podršku UNHCR Serbia i Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu.

The Game (Igra) je predstava koja se bavi aktuelnom izbegličkom krizom iz jednog atipičnog ugla pokušavajući da na taj način da osvetli odnos naših ljudi prema izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju bežeći od rata. Prateći priču šestoro mladih koji u beogradskom kafiću nailaze na sukob policije i izbeglica, ovaj dramski komad pokazuje kako porodično okruženje, društvo, predrasude, pa i razni mediji, utiču na svest mladih i njihovo formiranje mišljenja o izbeglicama i njihovoj situaciji. Ova predstava nastala je kao rezultat procesa koji se sastojao od predavanja, diskusija o izbegličkoj krizi, kao i razgovora i zajedničkih aktivnosti autora predstave sa izbeglicama koje borave u nekim od Prihvatnih centara u Srbiji.

„Uz batine, moj brat je dobio udarac u lice, oko mu je danima bilo otečeno, ja sam dobio udarce po leđima i nekoliko modrica od pada. Našli smo jednog taksistu koji nas je umesto u Beč vozio u Budimpeštu i morali smo da pobegnemo iz tih kola… Posle Beča, uputili smo se u Nemačku, i tamo je bilo nekih problema sa izbeglicama, a sve što smo mi želeli je da dođemo do Belgije gde nas je čekao naš otac“, svedočenje je devetnaestogodišnjeg dečaka iz Iraka koji je pristao na intervju sa autorima predstave.

Predstava je nastajala kroz istraživački dramski proces, u kom su se koristile tehnike primenjenog pozorišta, između ostalih i metodologija Teatar Potlačenih, koja ima za cilj osnaživanje zajednice na aktivizam i društvenu promenu. Materijale i ideje nastale u toku ovog procesa je kroz svoj tekst zaokružio Marko Popović. Tekst obiluje brzim replikama , zabavnim dijalozima i crnim humorom. Voditelji celokupnog procesa su Demir Mekić i Nevena Nikolić.

U predstavi igraju Aleksandra Andjelković, Sofija Živković, Eldar Zubčević, Danijela Radonjić, Relja Janković i Uroš Savić Kain. Nakon izvođenja predstave održaće se tribina i diskusija sa publikom na temu predrasuda i stereotipa o izbeglicama koji vladaju među mladim ljudima, koji se prezentuju u medijima ali i onih koje  su imali zaposleni pre direktnog rada sa izbeglicama i migrantima.  

Kroz otvoreni razgovor i razmenu različitih perspektiva i iskustava, pokušaćemo da dekonstruišemo stereotipne slike i stvorimo neke nove koje će biti dalji osnov za integraciju i zajedništvo.

U slučaju loših vremenskih uslova – predstava će se igrati u Velikoj Sali DKSG.

Link ka trejleru predstave pogledajte ovde: https://www.youtube.com/watch?v=7nMWsEDT1Vw

Više informacija možete naći na eventu: https://www.facebook.com/events/473117239787318/

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: