Dom kulture „Studentski grad“ – izložba SITO I BESNO

Eksperimenti u tehinici sito štampe nose trag velikog broja autora okupljenih oko AKC Matrijaršija i Fijuk mreže. Eksperimenti su rađeni bez klasične pripreme (u tehičkom smislu), bez planiranja, metodom preštampavanja. Kroz “nepoštovanje” kanonskih postupaka ove grafičke tehnike, upravo se ti postupci ogoljavaju i postaju očigledni. Izvesni užitak u samosvesti tehničkih procedura i njihovog “nepoštovanja” nužno prati nastajanje svake ovako odštampane grafike. Sito eksperimenti ne postoje bez izvedbe, ne postoje kao neizvedena slika. Oni su isključivo materijalni trag postupanja sa slikom, sa kompozicijom, sa bojom. Planiranje kompozicije je trenutno. Predvidljivost, ako je uopšte moguća, dešava se u treptaju između spuštanja sita, prevlačenja boje i podizanja ekrana.

Ovako nastale grafičke šumove prati izvesna brutalnost i sirovost, koja se sa jedne strane ogleda u vizuelnom efektu nemogućnosti jednostavnog razaznavanja svih nagomilanih slojeva i njihovih odnosa. Rekto na verso, gore na dole, potkolenica na čelu, jetra na lobanji, crno na belo, fragment na fragment.

Eksperimenti su nastali izvesnim bezobrazlukom. Kada se od slike koja nastaje kroz uklapanje slojeva oduzme fragment, a onda se ukombinuje sa ostalim oduzetim fragmentima/celinama. Svaki fragment priziva ali i odbacuje svoje komplementarne elemente, nalazi nove komplementarnosti. Bez autorizacije, bez stvarnih autorskih prava, bez pitanja, bez ustručavanja, bez lepih manira. I najbolje od svega – bez autora. Da li su eksperimenti ona zona gde majstor zanatlija postaje umetnik? Ili je to upravo zona gde se takvo pitanje obesmišljava.

Radovi koji su dugo akumulirani u matrijaršijskog radionici, prvi put su predstavljeni u muzeju Halle Saint-Pierre u Parizu u novembru 2017. godine.

Pored novonastalih grafika, na ovoj izložbi će biti predstavljene i prve knjige nastale od eksperimenata i knjige koje su nastajale kao eksperimenti.

Radno vreme Galerije: svakog dana osim nedelje od 17.00 – 21.00
Ulaz slobodan

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: