Umetnost pod pritiskom

U četvrtak, 09. jula u Kulturnom centru Magacin: MKM biće otvorena izložba mladih umetnika pod nazivom Hard Pressed. Izožba će biti otvorena do 16. jula, svakog dana od 10 do 17h.

Tema pritiska ujedinila je mlade umetnike u nameri da na osnovu ličnog iskustva ispitaju motiv koji je neupitno njihova svakodnevnica, kako u ambiciji da se bave umetnošću, tako i u drugim aspektima života.  Uobličavanjem pritiska, ukazuju na različite društvene i lične tegobe koje on prouzrokuje i kao rezultat toga, njihovi radovi se bave vrlo različitim temama koje na kraju (i na početku) vezuje jedan motiv sa više lica. Neke od teritorija u koje su umetnici zašli da bi pronašli izvore tog pritiska, između ostalog su, problemi nacionalnosti i nacionalnog identiteta, feminizma i rodnih uloga, kapitalizma, usamljenosti, impulsivnosti, kao i sama potreba za proizvodnjom umetnosti u današnjem trenutku.

Hard pressed se može definisati kao početak sazrevanja i promene koja deluje na umetnike da se afirmišu u nestabilnom sistemu koji ih oblikuje svojim uticajem bez preteranog obeležavanja opštih mesta na koje smo primorani da obratimo pažnju kada se to od nas očekuje. Pritisak takvog okruženja ima za cilj da stvori nove pojmove i otvori put za stvaranje umetnosti koja nije ni udobna ni prijatna, već neophodna.”, rekla je kustoskinja Dunja Petković.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 11 mladih umetnika, čiji se umetnički izraz nalazi u domenu različitih medija, počevši od slike i teksta, pa sve do video igara, audio-vizuelnih radova i sl. U želji da sami proizvode svoj narativ i promovišu vrednosti na kojima zasnivaju svoj rad, izložbu su samostalno priredili mladi umetnici, većinski (trenutni, ali i diplomirani) studenti različitih umetničkih fakulteta: Anastasija Pavić, Marko Obradović, Vanja Žunić, Vukadin Filipović, Julija Zaharijević, Pavle Banović, Pavle Mijuca, Ilija Dinčić, Srđan Mančev, Sandro Kulačin i Vasilije Vujović (Vasso Vu), a u saradnji sa takođe mladom kustoskinjom Dunjom Petković.

“Odgovornost koju snosimo za postupke napravljene pod pritiskom ima daleko veći udeo u formiranju ličnosti, jer u tim situacijama abnormalni uslovi od nas iziskuju da reagujemo na specifične načine. Upravo takvi postupci jesu rezultat izložbe koja je okupila mlade umetnike. Spojene diverzitetom bivaju ujedinjeni u problemu koji ih definiše, a na koji su se toliko navikli da svaka promena deluje neprirodno. Konačno oslobođeni, spontano su se okupili da vizuelno prodiskutuju o pritisku koji se kreće od kolektivnog pa sve do jezgra, to jest onog nevidljivog – unutrašnjeg od kojeg sve kreće. “, po rečima kustoskinje.

Izložbu možete posetiti od 9. do 16. jula u Kulturnom centru Magacin: Magacin Kraljevića Marka, na adresi Kraljevića Marka 4-8, svakog dana od 10 do 17h. Kao što smo već naveli, radi smanjenja rizika svečano otvaranje nije planirano i mole se svi posetioci da u prostoru nose zaštitne maske i poštuju sve predviđene mere. U slučaju veće posete, organizatori će regulisati broj ljudi u prostoru, zarad svačije bezbednosti.

Za više informacija posetite njihovu Instagram stranicu (@hardprssed).

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: