Studenti iz Srbije pobednici debatnog turnira u Oksfordu

Srpski studenti pobedili su u finalu debatnog turnira u Oksfordu, jednog od najprestižnijih i najstarijih debatnih takmičenja koje se održava više od pola veka.

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Marjanović i Janko Đorđević osvojili su prvo mesto u finalu u otvorenoj kategoriji, glavnoj kategoriji takmičenja.

U otvorenoj kategoriji pretežno se takmiče studenti kojima je engleski maternji jezik, a prvi put u istoriji turnira tim koji nije sa engleskog govornog područja pobedio je u finalu.

„Fenomenalno se osećamo, ova pobeda je nešto posebno što nam se desilo u životu“, kaže Miloš Marjanović.

„Dobije se određena tema i imamo svega 15 minuta da se spremimo i da iznesemo argumente. Postoji četiri tima, za i protiv. Stoga moramo da posedujemo odlično znanje iz opšte kulture, jer se nikada ne zna koja će tema da bude“, objašnjava za Tanjug Janko Đorđević, koji je osvojio 6. najbolje govorničko mesto.

Njih dvojica pobedili su na debati o Berlinskom zidu, odnosno da li je nakon pada bilo dobro što su se dve nemačke države ujedinile. Jedna od ostalih tema bila je da li treba da se zabrane političke reklame na društvenim mrežama, druga da li Severna Makedonija treba da se približi Srbiji.

Prema njihovim rečima, najveću raspravu je ponela debata da li je bolje biti vernik ili agnostik.

Veštinu debatovanja Marjanović i Đorđević su uvežbavali na beogradskom Pravnom fakultetu, koji ima ugledni debatni klub više od dve decenije. “

Debata je veoma cenjena i poželjna. Veliki broj pobednika kasnije nađe zaposlenje u poznatim svetskim kompanijama. Osim poslovnog, odlična je i na ličnom nivou. Bolje, i kritički razmišljamo o mnogim temama. Ko god poželi može besplatno da nam se pridruži na jednoj od njih na fakultetu“, naglašava u našem razgovoru Marjanović.

Takmičili su se protiv timova s Univerziteta Harvard (SAD), LSE Univerziteta (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Univerziteta Hart House (Kanada). Miloš Marjanović je proglašen za najboljeg govornika turnira, dok je Janko Đorđević osvojio 6. najbolje govorničko mesto, prenela je organizacija „Otvorena komunikacija“, koja se bavi unapređenjem kulture javnog dijaloga.

Na ovogodišnjem Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu, koje će se održati krajem decembra na Tajlandu, Miloš i Janko će predstavljati Univerzitet u Beogradu. Ove godine na turniru je učestvovalo više od 250 studenata iz celog sveta. Miloš i Janko će predstavljati Univerzitet u Beogradu, a obojica dele zabrinutost jer se do sada nije desilo da pobedi neko sa vanengleskog govornog područja u otvorenoj kategoriji, ali se nadaju najboljem.

Izvor: www.b92.net

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: