Prva samostalna izložba Matije Simovića

Naš mladi umetnik Matija Simović pod mentorstvom Slavimira Stojanovića Futroa organizuje prvu samostalnu izložbu. Izložba će biti otvorena od 16. juna do 4. jula u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu.
izložba

U četvrtak, 16. juna, od 8 časova, u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra (Ulica kralja Milana 48), za sve zainteresovane posetioce biće otvorena prva samostalna izložba plakata mladog umetnika Matije Simovića.

Ova samostalna izložba se realizuje u okviru ciklusa izložbi Afirmacija mladih/Studentske izložbe i predstavlja povratak plakatne umetnosti u prostorije Studentskog kulturnog centra posle dužeg niza godina.

Plakati su rađeni sa idejom promocije brojnih kulturnih događaja poput predstava i dramskih komada, ali i različitih dela iz sveta muzike i filma. Tako će posetioci izložbe imati priliku da vide plakat za jednu od čuvenih Nušićevih drama Tako je moralo biti, kultne filmove Pad Italije Lordana Zafranovića i Ko to tamo peva Slobodana Šijana, dok će na jednom od plakata osvanuti i čuveni muzički hit iz osamdesetih Holding Out for a Hero pevačice Bonnie Tyler.

Matija kaže da je svakom plakatu pristupio drugačije, ali ono što ih sve objedinjuje jeste zajednički stil koji je naš mladi umetnik opisao na sledeći način: „Moj stil sveden i efektan, to je ono što odgovara mom senzibilitetu i umetničkom izražavanju. Verujem da će i posetioci izložbe to primetiti“.

Matijin mentor tokom realizacije prve samostalne izložbe bio je grafički dizajner i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Slavimir Stojanović Futro.

Izložba će biti otvorena do 4. jula radnim danima u periodu od 8 do 20 časova, i subotom od 8 do 15 časova.

O umetniku: Matija Simović rođen je 1999. godine u Smederevskoj Palanci gde je završio osnovnu i srednju školu. Od 2018. godine postaje student Fakulteta primenjenih umetnosti na smeru grafički dizajn. Osim studija i bogatog umetničkog angažovanja, bavi se i omladinskim aktivizmom u okviru udruženja Svetski omladinski talas i trenutno se nalazi na poziciji lidera dizajn tima. Dobitnik je nagrada brojnih konkursa iz oblasti grafičkog dizajna kao što su konkurs za vizuelno rešenje plakata koji su raspisali UNHCR, MPNTR, Šesta beogradska gimnazija i Podrška EU upravljanju migracijama u Republici Srbiji i javni konkurs za logotip Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije. Učestvovao je u mnogobrojnim kolektivnim izložbama i umetničkim radionicama u zemlji i svetu.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: