Počeo festival Alternative film/video u DKSG

U Velikoj galeriji DKSG otvorena je izložba pod nazivom: „slike iz filma koji nedostaje: obećanja Nove Forme“ švajcarskih kustosa Rafaela Kuoma i Marije Jorio, posvećena istoriji kino-klubova u Tunisu, a u Maloj galeriji DKSG otvorena je izložba „Layers of Self“ beogradske umetnice Marte Jelene Glišić.

Izložbom u Studiju 28 sineasti Nikola Đurić, Ivko Šešić i Sava Trifković, evocirali su sećanje na IF STAF, festival koji je Akademski kino klub pokrenuo krajem šezdesetih.

Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematsku koncepciju i odabir filmova za međunarodni takmičarski program, a Greg de Kjur selektor je regionalnog programa Jug-jugoistok.

Temi kino-klubova u međunarodnom kontekstu posvećen je Alternative Istraživački forum, koji vodi Greg de Kjur, a na forumu će izlagati nekoliko naučnih istraživača sa raznih strana sveta. Članovi žirija, kustosi pratećih programa i gosti festivala biće učesnici okruglog stola na temu KOLEKTIVizam, koji je otvoren za javnost, a moderiraće ga umetnički duo Doplgenger.

U okviru festivala biće održana i radionica filmske, narativne virtuelne realnosti (VR), nastala u saradnji sa filmskim festivalom u Trstu.

Članovi žirija su britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz austrijske distribucijske kuće Sixpack Films, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Žiri festivala odabraće filmove za Listu značajnih ostvarenja, čiji će autori imati priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Domu kulture „Studentski grad“ i njegovom Akademskom filmskom centru naredne godine.

Nagrađeni filmovi biće prikazani u subotu 15. decembra.

Pored takmičarskog, Alternative film/video festival će ponuditi publici i bogat prateći program.

Skot Barli će predstaviti izbor svojih kratkih filmova, Ruzbeh Rašidi, predstaviće svoj celovečernji eksperimentalni film Fantomska ostrva, Almudena Eskobar Lopez donosi izbor radova radikalnog meksičkog filmskog kolektiva Los IngravidosHelen  Bez i Klod Čikolela iz Marseja predstaviće program Sve što nam treba.

Gerald Veber je napravio izbor austrijskih andergraund filmova iz 1960-ih, a Gordana Nikolić izbor radova iz bogate filmske i video prakse Vojvodine. Tobias Hering donosi izbor kratkih jugoslovenskih filmova iz bogatog arhiva festivala u Oberhauzenu.

Alternative film/video istražuje nove medije, nove načine umetničkog izražavanja i nove alternativne filmove u takmičarskom programu, ali Alternative imaju ifestivalske novine, za koje su većinu tekstova napisali filmofili nove, mlade generacije.

Nakon svečanog otvaranja festivala i prvog takmičarskog programa publika je imala priliku da uživa u nastupu dua So Cookie koga čine Sonja Kalajić i Aleksandra Kurilić.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: