Održana Univerzijada apsolvenata regiona na Mašinskom fakultetu

Univerzijada apsolvenata regiona “UNAPRED” prvi put je održana u subotu, 8. oktobra na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Univerzijada je nastala sa ciljem povezivanja studenata završnih/master studija i kompanija koje tragaju za kandidatima za popunjavanje slobodnih pozicija. Učesnici na popularnom Mašincu bili su studenti osnovnih i master studija, predstavnici univerziteta, kao i kompanija i privrednika iz regiona.

Na otvaranju programa prisutnima se u ime dekanskog kolegijuma Mašinskog fakulteta u Beogradu obratio Aleksandar Grbović: “Mi smo danas ovde domaćini foruma koji bi trebalo da olakša studentima da lakše spoznaju gde žele da se zaposle. Celokupna ideja je da se velike kompanije, ne samo iz Srbije, već i regiona i studenti povežu. Danas će se čuti šta se to očekuje od studenata kao budućih zaposlenih i kako kompanije prepoznaju u njima potencijale. Mi se kao fakultet trudimo da naš najbolji proizvod budu baš studenti, studenti su naša budućnost”.

Miloš Vasić ispred platforme Studenter koja je organizator foruma Unapred je izrazio svoju zahvalnost i zadovoljstvo odzivom studenata, ali i predstavnika privrede. “Osnovna ideja bila je da spojimo akademce i predstavnike privrede. Platforma je pokrenuta ovog proleća upravo iz želje da olakša povezivanje svršenih i aktuelnih studenata sa kompanijama kako bi lakše došli u priliku za stručnu praksu ili po diplomiranju dobiju posao. A sa druge strane, i pomogli privredi da reši jedno od top tri problema sa kojima se suočavaju  – regrutaciju kvalitetnih kadrova”, rekao je Vasić.

“Jako smo zadovoljni jer je ove subote u amfiteatru Mašinskog fakulteta preko 150 akademaca, ne samo sa ovog fakulteta već i budućih pravnika, ekonomista, IT inženjera, kao i studenti iz regiona Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske. Zahvaljujem se i predstavnicima kompanija i nadam se da će naša konferencija postati tradicionalna”, naglasio je Vasić.

Snežana Petrović studentkinja druge godine master studija na Mašinskom fakultetu, sa smera automatsko upravljanje je izjavila: “Ova konferencija je sjajna šansa da se čuje više o velikim kompanijama i organizacijama koje nam mogu pomoći u pronalaženju prakse, a kasnije i posla. Nismo nikada imali priliku da na sam fakultet dođu velika preduzeća, uglavnom mi sami tražimo konferencije i seminare, tako da bih pohvalila organizatore koji su nam ovo omogućili da ovakve forume imamo i na samom fakultetu”.

Organizator Univerzijade apsolvenata regiona na Mašinskom fakultetu je platforma StudENTER nastala sa ciljem povezivanja studenata i privrede. Platforma, sa jedne strane nudi mladim ljudima priliku da brzo i lako plasiraju i valorizuju svoja stečena teorijska i praktična znanja i da se uključe u realne privredne tokove. Sa druge strane, privrednim subjektima nudi jedinstvene prilike da pristupe bazi školovanih i perspektivnih mladih ljudi i zadovolje svoje potrebe za realizacijom projekata/istraživanja/ispitivanja, ili jednostavno pronađu kandidata svog novog kolegu. Inicijativu su prihvatili i drugi univerziteti iz regiona.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: