Kako da na najlakši način naučite novi jezik?

Da li znate da učenje stranog jezika ne mora da bude samo bubanje nad knjigom?

Postoji mnogo načina da vam učenje stranog jezika bude lako, prirodno i zabavno.

Vaš zadatak je pre svega da naučite svoj mozak da učenje jezika povezuje sa zabavom i osećajem zadovoljstva.

Pročitajte sledeće korisne savete i probajte da ih primenite već danas!

Okružite se kulturom stranog jezika

“Uranjanje” u kulturu i jezik je bez sumnje najbolji način da se nauči strani jezik. Ovo znači da treba da se okružite ljudima i kulturom jezika koji želite da naučite. To nije uvek najzgodnija i najpristupačnija metoda tako da sledeća stvar koju možete da uradite jeste da se upišete na časove jezika i da koristite podkastove (snimke emisija) i softvere za učenje. Naposletku, veoma važan faktor u učenju jezika je da provedete dovoljno vremena okruženi tim jezikom. Čak i posle upisa na kurs i kupovine niza pomagala za učenje, ključno je da i dalje ulažete dovoljno vremena i truda.

Gledajte filmove i slušajte muziku na jeziku koji učite

Dok se trudite da pratite film koji vas zanima mnogo lakše ćete savladati strani jezik. Takođe, možete zapisati nove reči ili fraze da biste ih kasnije potražili u rečniku. Muzika je oduvek bila odličan saveznik u učenju stranog jezika. Sledeći put kada pustite omiljenu pesmu na engleskom jeziku, pokušajte da se više fokusirate na reči.

Čitajte novine i magazine na stranom jeziku

Obratite pažnju na strukturu rečenice, vremena, fraze i reči koje se koriste u ovim tekstovima. Potražite u rečniku nepoznate reči na koje naiđete ili porazgovarajte sa profesorom na času o gramatičkim pravilima ako vam nisu jasna.

Obratite pažnju na reči, gestove i izraze lica kada se reč izgovara

Uz verbalnu stranu učenja jezika, često zanemarena neverbalna strana jezika takođe igra važnu ulogu. Ovladavanje neverbalnim aspektom pomaže da dostignete napredni nivo znanja jezika.

Proširujte vokabular

Ukoliko ne koristite mnogo reči nećete napredovati. Reči će se polako pretvarati u rečenice, a rečenice u pasuse. Prevaziđite činjenicu da ćete u početku možda koristiti pogrešne reči i strukture. Upotreba makar i pogrešnih reči ostavlja mesta ispravkama i daljem napretku.

Koristite svaku priliku da pričate ili da se dopisujete sa izvornim govornicima 

Nađite izvornog govornika sa kojim se možete dopisivati preko neke od društvenih mreža. Možete koristiti sve, od Linkedin-a i Facebook-a do sajtova za upoznavanje.

Ostanite motivisani!

Lako je postati isfrustriran, zamoriti se i odustati. Ovo je razlog zašto većina ljudi nikada ne dostigne napredni nivo znanja jezika. Usavršavanje bilo čega zahteva konstantan trud. Promenite različite aspekte učenja, gledajte film i uživajte u njemu iako ne razumete ni reč. Razbijte jezik u manje razumljive celine. Koristite inovativne tehnike poput fleš karti itd.

Budite strpljivi u učenju!

Potrebno je vreme i trud. Mozak će polako početi da razume različite aspekte, pravila i strukture jezika. Naposletku, vreme i trud utrošeni na učenje jezika doprinose njegovom savladavanju.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: