INDEKS VIŠE NIČEMU NE SLUŽI Papirni dokument koji je postao višak za studente

U vremenu kada o svakom studentu postoji elektronska evidencija, koja je uloga studentskih indeksa?

Zaposleni u studentskim službama na skoro svim fakultetima ističu da bez indeksa studenti ne mogu da izađu na ispite, overe semestar, dobiju diplomu. S druge strane, diplomci ističu da im je indeks bio neophodan u retkim situacijama.

– Otkako je uveden elektronski servis, može se i bez indeksa. On je neophodan za propratne stvari na fakultetu, poput uzimanja neke potvrde ili knjige iz biblioteke sa druge katedre – priča Ana Dimitrijević, koja je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bivši rektor Univerziteta u Beogradu i profesor na Elektrotehničkom fakultetu Branko Kovačević slaže se da je indeks izgubio svoj smisao.

– To je dokument koji dosta košta, a skoro ga niko ne koristi. O svakom studentu postoje elektronska i papirna arhiva, oni na ispitima mogu da pokažu i ličnu kartu, pa tako završavaju fakultet sa samo nekoliko ocena upisanih u indeksu – priča Kovačević.

Ipak, iako se indeks ne koristi često, bolje ga je čuvati na sigurnom, jer troškovi duplikata na većini fakulteta iznose nekoliko hiljada dinara.

Propusnica za Zoo-vrt

Kako ističu studenti, najveći značaj indeksa danas su popusti i pogodnosti koje im donosi. Ovaj dokument, primera radi, ujedno je i propusnica za Zoološki vrt i Botaničku baštu u Beogradu.

Izvor: www.blic.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: