Dom kulture Studentski grad raspisuje KONKURS ZA KNJIGU PRIČA za mlade do 28 godina

Raspisujemo KONKURS ZA KNJIGU PRIČA za mlade do 28 godina. Najbolji rukopis Dom kulture Studentski grad objaviće kao knjigu.

Ukoliko ispunjavate uslov mladosti, očekujemo da dobijemo knjigu priča, a ne jednu ili dve pripovetke, dakle, celinu. Drugih ograničenja nema. S obzirom na to da je konkurs namenjen mladim piscima, pa i onima koji nisu do sada objavljivali, podsetićemo se reči profesora Dragana Jeremića o suštinskoj razlici romana i pripovetke:

Roman može da teče kao bujica i da sa sobom nosi sve što dođe u njegove
tokove; pripovetka mora da se ograniči na jedno bistro vrelo.

„Mada se reči čitaju istom brzinom, roman i pripovetka zahtevaju različite udaljenosti čitaoca od teksta. Ono što se zbiva u romanu gleda se izdaleka kao neki pejzaž, a ono što se zbiva u pripoveci — kao „mrtva priroda“, kao naša ruka, kao lice sagovornika.

Stoga pripovedač mora da piše s neprekidno budnom pažnjom, izostavljajući sve što nije bitno za radnju i efekat njegove pripovetke. U pripoveci ne sme da bude ništa slučajno i ništa suvišno: sve u njoj mora da postoji kao funkcija osnovnog cilja. Čehov, koji je, možda, najbolji pripovedač svih vremena, s pravom je postavio načelo: Sve što se ne odnosi neposredno na pripovetku, sve treba nemilosrdno izbacivati.“

Ovo je, svakako, samo jedno od tumačenja, vrlo davno napisano. Na vama je da nam pokažete šta je pripovetka za vas.

Rukopise, s kontaktom i veoma kratkom biografijom, slati na mejl
tamara.mitrovic@dksg.rs

Poslednji rok za slanje je 29.januar 2021.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: