Budimo radoznali: Todo Mundo je pred nama!

Deseti world music festival „Todo Mundo” biće održan u Beogradu, od 21. do 24. septembra 2022. godine, na različitim lokacijama. Pripremljen je bogat, raznovrsni program, u koji ulazi osam koncerata, međunarodna konferencija, ulična parada i javni razgovor sa jednim od umetnika.

Jubilej jednog festivala je prilika da se u raskošnom obliku potvrde dotadašnja, prepoznatljiva nastojanja i ciljevi. A ono čemu su organizatori festivala Todo Mundo – manifestacije posvećene raznovrsnim jezicima i podžanrovima muzike sveta (world music) – oduvek težili jeste pružanje izazova radoznaloj publici, i to kroz zanimljiv, atraktivan, aktuelan, ali i neobičan  program, koji se mahom kreće izvan staza mejnstrima. Ili, kako je to 2019. godine, u magazinu Etnoumlje napisala kritičarka Ivana Ljubinković u okviru prikaza poslednje večeri 8. izdanja festivala Todo Mundo:

Posetioci su, u duhu samog naziva festivala, još jednom obišli, ako ne čitav svet, ono bar njegov značajan deo. Ali, ne znamenitosti glavnih gradova, dostupne svakom odgovornom turisti, već one skrivene uličice i predele, koje samo lokalci mogu da preporuče. I vredelo je poslušati ih.

U godini jubileja, Todo Mundo ostvaruje deo festivalskog programa zahvaljujući međunarodnoj saradnji i svojim aktivnostima u okviru dva velika evropska projekta. Koncerti sastava Džambo Aguševi Orchestra, Fanfara Station i Perija biće održani kao deo svežeg, tek otpočetog projekta Sounds of Europe, dok će kroz sada već renomirani projekat MOST – Bridge for Balkan Music biti realizovan koncert dua Ramsch & Rosen.

Umetnici mlađe i srednje generacije dominiraju koncertnim programom. Takav duh će obeležiti i samo otvaranje glavnog, muzičkog dela festivalskog programa: koncert Bojane i Nebojše Brdarić (21.09). Nastupom naših sjajnih interpretatora, koji upravo pripremaju drugi album, nastavlja se običaj festivala Todo Mundo po kom je prvi koncert rezervisan upravo za domaće umetnike.

U društvu izvanrednih pevača i svirača koji su u svojim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim, nalazi se, međutim, i 76-ogodišnja world music diva sa prostora bivše Jugoslavije – Dunja Knebl, unikatna umetnička ličnost. Dunja i Roko Margeta, vrsni mladi multiinstrumentalista i vokalista, predstaviće se prvi put beogradskoj publici.

Sjaj jubilarnog izdanja obezbeđen je, dakle, i nemalim brojem premijernih izvođenja. Osim Dunje i Roka, u Beogradu ćemo, tako, prvi put prisustvovati koncertima Džambo Aguševi Orchestra, Meybahar i Perija, dok će na nivou Srbije svoje premijere imati Fanfara Station i Ramsch & Rosen, a na prostoru čitavog BalkanaJako el Muzikante!

Deseti festival Todo Mundo ima i svoj slogan – #budimoradoznali – kojim organizatori žele da pažnju šire publike još više podstaknu u pravcu otkrivanja raznolikih muzičkih tradicija, kao i autorstva inspirisanog najrazličitijim kulturnim nasleđima. Osim toga, svako koncertno veče jeste svojevrsna mala, zasebna celina specifičnog koncepta i naslova: 1) Rootsology (veče posvećeno tradicionalnijem zvuku), 2) Partyard (vreme i prostor za pravu world music žurku), 3) Skriveni dragulj (koncerti umetnika koji imaju vrlo originalan, neobičan pristup tradicionalnom materijalu) i 4) Na istoku mašte (veče naglašenog orijentalnog i balkanskog izraza, opojnog i pokretljivog).

Zvuk desetog festivala Todo Mundo je veoma šaren. Slušaćemo najpre srpsku tradicionalnu muziku (Brdarići), te sefardsko nasleđe u izvođenju fantastičnog trija Jako el Muzikante, koji dolazi iz Španije, zemlje u kojoj su Jevreji živeli veoma dugo i odakle su prognani krajem 15. veka. Zatim, plesaćemo uz moderan balkanski brass band izraz (Džambo Aguševi Orchestra), kao i uz kombinaciju mediteranske tradicije i elektronike (Fanfara Station). Biće tu i lepeza bisera iz zbirki pesama Hrvatske, Jugoslavije, Balkana, Evrope i sveta, ostvarena kroz intimno pripovedanje Dunja i Roka, kao i autorsko poigravanje elementima austrijske i alpske tradicije (Ramsch & Rosen). Pritajena i goruća strast Balkana obeležiće čitavo završno veče i nastupe sastava Meybahar i Perija. Ovo je fenomenalna godina za kvartet Perija, sve traženiji balkanski sastav na evropskim scenama, a nedavno je najavljeno i njihovo učešće na prestižnom sajmu WOMEX, koji će ovog oktobra biti održan u Lisabonu. Perija uskoro objavljuje novi album.

Osam koncerata održaće muzičari iz deset zemalja: Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Austrije, Španije, Italije, Tunisa i SAD. Neki od muzičara učestvovaće i na međunarodnoj konferenciji, koja će biti organizovana poslednjeg dana festivala. To je sada već druga konferencija na festivalu Todo Mundo i plan je da ovaj deo pratećeg programa preraste u tradiciju. Dok je prošlogodišnja konferencija bila usmerena na žene u world music-u, aktuelna tema Muzika u pokretu doneće razgovore i razmenu iskustava u vezi sa kretanjima ljudi, naroda, kultura, pa i same muzike u svetu.

Prateći program desetog festivala obuhvata i uličnu paradu sastava Džambo Aguševi Orchestra i Fanfara Station, u pešačkoj zoni centra grada, 21. septembra. Osim toga, u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, biće održan i javni razgovor umetnika Džamba Aguševa i studenata etnomuzikologije, sa ciljem bližeg upoznavanja sa tradicijom trubačke muzike u Severnoj Makedoniji, muzičkom porodicom iz koje potiče Džambo, kao i sa brojnim drugim povezanim aspektima.

Ulaznice za festival se mogu nabaviti preko sajta Tickets.rs, kao i na ulazu pre početka svake koncertne večeri, po ceni od 600 dinara za svako veče, a u ponudi je i komplet ulaznica po ceni od 2.100 dinara.

Organizatori su: Udruženje Ring Ring i Muzički informativni centar Srbije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: