102. Rođendan džeza u klubu Akademije 28

Manifestacija „Rođendan džeza“ održava se po trinaesti put zaredom od 22. do 28. februara u Klubu Akademije 28, u Beogradu, prostoru prepoznatljivom po negovanju velikih klupskih koncerata, u kome je godinama unazad publika imala priliku da uživa u zapaženim nastupima istaknutih i renomiranih džez muzičara kao što su Mihajlo Miša Blam, Lazar Tošić, Ivan Švager, Ljubomir Matijaca, Vladimir Racković, Vlada Maričić, Miloš Krstić, Oleg Kirijev, Bernat Font, Jovan Maljoković, Ivan Kovačević i mnogi drugi.
rodjendan dzeza
Program ovogodišnje manifestacije „Rođendan džeza“, jedinstvenog kulturnog događaja u Srbiji i regionu, osmišljen je i realizovan u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem jednog od najpopularnijih i najboljih džez orkestra u Srbiji, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu: „Beogradskog diksilend orkestra“ (The Belgrade Dixieland Orchestra), Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. godine, a na njoj su se nalazile samo dve pesme: Livery Stable Blues и Dixie Jass Band One Step, koje je za potrebe snimanja izveo Original Dihieland Jass Band.
 
Obeležavanjem jubileja objavljivanja prve džez ploče prisećamo se “skromnih“ početaka džez muzike u crnačkim predgrađima Nju Orleansa i obeležavamo važnu prekretnicu u razvoju ovog žanra. Ubrzo nakon objavljivanja Dixie Jass Band One Step, džez “groznica“ zahvatila je sve značajnije američke i evropske urbane sredine. Prvi zvuci džeza u Srbiji su mogli da se čuju već dvadesetih godina prošlog veka, a nedugo zatim su počeli da se osnivaju i prvi bendovi. Džez muzika danas postoji i razvija se kao globalni fenomen, sa svojim mnogobrojnim nacionalnim i lokalnim dijalektima, ali i kao muzički stil koji je podjednako zastupljen na akademijama, konzervatorijumima, velikim koncertnim dvoranama i salama.
 
PROGRAM KONCERTNIH VEČERI
 
Petak, 22.02.2019. od 22h
Miloš Krstić
Jovan Maljoković i „Balkan salsa bend“
 
Manifestaciju „Rođendan džeza“ u Akademiji 28 svečano će otvoriti eminentni srpski džez pijanista i kompozitor prof. Miloš Miša Krstić, 22. februara u 22h. Iste večeri, u Klubu Akademije 28 nastupiće i naš istaknuti džez saksofonista Jovan Maljoković sa svojim „Balkan salsa bendom“.
 
Subota, 23.02.2019. od 22h
Fish in Oil
 
Druge koncertne večeri, 23. februara od 22h,  u Klubu Akademije 28 će nastupiti jedan od najinteresantnijih autorskih sastava sa ovih prostora, grupa Fish in Oil. Posetioci će tokom druge koncertne večeri imati priliku da uživaju u jedinstvenim, autorskim instrumentalima ovog benda, zasnovanim na simbiozi različitih muzičkih pravaca – bluz, džez, rokenrol – dodatno posredovanim virtuoznim i smelim improvizacijama.
 
Utorak, 26.02.2019. od 19.17h
The Belgrade Dixieland Orchestra
 
Centralni deo programa ovogodišnjeg jubileja, na dan kada je objavljena prva džez ploča, 26. februara sa početkom u simboličnih 19:17h, obeležiće koncert The Belgrade Dixieland Orchestra.  Specifičnost ovog koncerta je koncept kreiranja atmosfere džez klubova iz dvadesetih godina prošlog veka, sa zanimljivim gostujućim muzičarima, nagradama za publiku i rođendanskom tortom. Tradicionalno, Orkestar će i ove večeri izvesti kompozicije koje su sačinjavale prvu džez ploču.
 
Sreda, 27.02.2019. od 22h
Hot Club of Belgrade
 
Džez sastav Hot Club of Belgrade – čiji repertoar čine sving standardi, klasične gypsy jazz numere i evergrin kompozicije sa područja Balkana prearanžirane u džez maniru – nastupa  četvrte koncertne večeri, 27. februara od 22h.
 
Četvrtak, 28.02.2019. od 22h
Ivan Kovačević i  Barcelona Belgrade Reunion
 
Manifestaciju „Rođendan džeza“ u Klubu Akademije 28, ove godine će zatvoriti internacionalni sastav  Barcelona Belgrade Reunion i naš proslavljeni džez kontrabasista Ivan Kovačević, velikim klupskim koncertom u četvrtak 28. februara od 22h.
 
Ulaz na sve koncerte u Klubu Akademije 28 tokom trajanja manifestacije „Rođendan džeza“ je besplatan. Mesta se mogu rezervisati na br. telefona: 011/3619-342.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: