10 knjiga koje morate pročitati barem jednom u životu!

Postoje knjige koje su izgubile na važnosti ili su jednostavno izgubile publiku, ali isto tako jednostavno postoje knjige koje morate pročitati barem jednom u životu.
1. Ubiti pticu rugalicu

“Ubiti pticu rugalicu” je američki dramski roman koji je napisala i objavila Harper Li. Knjiga govori o rasizmu u Americi. Problem je što se čitaoci rano upoznaju s ovim romanom, često čak i u srednjoj školi.

Iako su u srcu zapleta ove knjige detinjasti likovi, ali oni sami ne razumeju potpuno složeni splet priče o rasizmu, snobizmu, suvišnom konformizmu i nasilju – a mladi čitaoci nisu spremni na naznake o incestu, mentalnim bolestima i zavisnosti. Ovom američkom klasiku bi zasigurno trebali da date drugu šansu.

2. Romeo i Julija

Šekspirova priča o zaljubljenom paru iz zaraćenih porodica definitivno nije namenjena za tinejdžersku publiku. Julija nema ni punih 14 godina kada se ubija iz ljubavi prema dečaku kog je srela samo nekoliko puta.

3. Hari Poter i Kamen mudrosti

Ako do sada niste pročitali prvu knjigu o Hariju Poteru verovatno vas ništa više neće naterati da je pročitate. Cela serija knjiga prodana je u više od 500 miliona primeraka u poslednjih 20-ak godina.

4. Dnevnik Ane Frank

Mnogi čitaoci nerado čitaju knjige koje imaju tužan kraj, ali Ana će vam kroz svoj dnevnik sigurno ukrasti srce.

Ona u svom dnevniku opisuje kako je to biti tinejdžer zarobljen 24 sata u tajnom skrovištu, ali i dečija, naivnija perspektiva koja ne razume celu priču i ne sluti kraj.

5. Pustolovine Toma Sojera

U današnje vreme dečaku Marku Tvenu bi verovatno bio dijagnostifikovan ADHD (poremećaj pažnje). Njegovo nestašno ponašanje počinje već na prvoj stranici kada zbuni svoj tetku Poli koja ga je odgajala jer je njegova mama umrla.

Ovoj knjizi bi zasigurno trebali da date šansu i pročitati je ukoliko već niste. Ali ako vas brine staromodni sleng, dijalekt i dijalog Tvena, pokušajte audio verziju.

6. Gospodar muva

Ovo je još jedna knjiga koja je prerano data deci u školi kao lektira samo zato što su protagonisti deca. Ovim romanom se na površinu iznose bitna društvena pitanja koja lako mogu deci da iskrive stvarnost.

Potrebno je malo više da shvatite srce tame koje se otkriva u ovoj knjizi. Bilo kako bilo ovaj mračan roman zasigurno trebate pročitati.

7. Grimizno slovo

Učinite sebi uslugu i umesto da ponovo čitate ovu tužnu priču Natanijela Hotorna pogledajte film ‘Easy A’ za bolju verziju. Jadna stara Hester Prin nema muža i u preljubničkoj aferi je dobila dete.

Za taj greh nju i dete izbegavaju puritanski kolonijalni susedi. Čak mora da nosi i grimizno slovo A (adulteress, na engleskom “preljubnica”) na svojoj haljini kako bi podsetila sve na svoj greh. Uprkos tome ona odbija da razotkrije ime muškarca s kojim je zgrešila.

8. Veliki Getsbi

Ako još niste pročitali ovaj roman američkog književnika F. Skota Ficdžeralda sada možete pogledati filmske verzije ovog remek dela o eteričnim zabavama, damama noći i kockarima koji se progone kroz džez doba.

Središnja ličnost romana je Džej Getsbi tajanstveni mladi bogataš kog muče ljubavni problemi, a priča je ispričana iz perspektive jednog njegovog prijatelja – Nika Karaveja.

9. O miševima i ljudima

Neka vas broj stranica ove knjige ne zavara. Džon Stajnbek priča o neobičnoj prirodi jednog muškog prijateljstva. Radnja romana prati dva čoveka, od kojih je jedan mentalno bolestan i slabo razume svet oko sebe, nije svestan svoje snage i uvek upada u probleme.

Za njega se zato brine njegov prijatelj inteligentan čovek, malo nižeg rasta. Roman također potkopava “američki san” kao utopiju, kao naivni san, što se na kraju pokaže i istinitim.

10. 1984

Naučno-fantastični roman britanskog književnika Džordža Orvela. Radnja romana je smeštena u Londonu, a opisuje se futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci upotrebljavaju najsavremenija dostignuća tehnologije i psihologije kako bi mase držali u pokornosti.

Sve dok ne uđete u Orvelov sivi, tužni svet u kojem je pet minuta mržnje protiv neprijatelja države svetla tačka svačijeg dana, ne možete istinski da cenite njegov užas, prenosi Reader’s Digest.

Izvor: Pressserbia.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: