Studentima ove godine 62 stipendije

Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu raspisao je Konkurs za dodelu stipendija studentima UNS-a za ovu školsku godinu.

Predviđena je dodela ukupno 62 stipendije koje su podeljene u tri kategorije, a konkurs je otvoren do kraja ovog meseca.

U prvoj kategoriji biće dodeljeno 50 stipendija, i to pet najbolje rangiranim kandidatima s Prirodno matematičkog fakulteta, 10 onim s Fakulteta tehničkih nauka, i po jedna studentima sa Građevinskog i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, te još dve stipendije studentima ova tri fakulteta koji se na zajedničkoj listi nađu na 13. i 14. mestu. Po tri stipendije predviđene su za studente Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta, za Medicinski fakultet četiri, za Ekonomski dve, a za Pravni pet. Za humanističke nauke predviđeno je ukupno šest stipendija. Od tog broja studentima Filozofskog fakulteta pripašće dve, a Pedagoškog i Učiteljskog na mađarskom nastavnom jeziku po jedna, dok će još dve stipendije dobiti sledeći na zajedničkoj rang listi ova tri fakulteta. Za studente Akademije umetnosti Fond je obezbedio tri stipendije, za studente Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja četiri i jednu za studente interdisciplinarnih studija.

Ništa za one preko 28 godina

Za stipendije mogu da konkurišu studenti završne godine trogodišnjih osnovnih akademskih studija, treće i četvrte godine četvorogodišnjih master akademskih studija i posledenje tri godine integrisanih studija, koje se organizuju u okviru osnovnih i master akademskih studija. Uslovi su još i da nisu stariji od 28 godina, da su imali status studenata UNS-a neprekidno od upisa na osnovne akademske studije, da nisu u radnom odnosu, da u toku ove školske godine nisu korisnici nekih drugih stipendija iz budžeta Republike Srbije i da im je prosek ocena najmanje devet, osim za stipendije koje obezbeđuje NIS, gde je uslov da prosek nije manji od 8,5.

U drugoj kategoriji stipendija ima dve podgrupe. U prvoj će biti dodeljeno sedam stipendija, i to po jedna na Prirodno matematičkom fakultetu za master akademske studije primenjene matematike (matematika finansija ili tehnomatematika), Ekonomskom za master akademske studije finansija, bankarstva i osiguranja; agrarne ekonomije i agrobiznisa; marketinga; računovodstva i revizije; trgovine ili poslovnih informacionih sistema. Fakultetu tehničkih nauka pripada po jedna stipendija za osnovne ili master akademske studije softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija, energetike, elektronike i telekomunikacija i poštanskog saobraćaja i telekomunikacije, te jedna za master akademske studije građevinarstva; mašinstva (proizvodno mašinstvo; mehanizacija i konstrukciono mašinstvo); energetike, elektronike i telekomunikacija; mehatronike, saobraćaja (saobraćaj i transport); upravljanja rizikom od katastrofalnih događaja i požara. Na Poljoprivrednom fakultetu biće dodeljena jedna stipendija studentu s veterinarske medicine, ili četvrte godine ratarstva i povrtarstva ili voćarstva i vinogradarstva.

U drugoj podgrupi biće dodeljeno ukupno pet stipendija i to tri studentima Fakulteta tehničkih nauka s osnovnih ili master akademskih studija mašinstva, mehatronike, energetike, elektronike i telekomunikacija ili, softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija, a na Tehnološki će otići dve stipendije, i to za osnovne ili master akademske studije hemijskog inženjerstva – modul naftno-petrohemijsko inženjerstvo. Poseban uslov za dodelu ovih stipendija je da kandidati po okončanju studija prihvate zasnivanje radnog odnosa kod člana Fonda koji je obezbedio sredstva za dodelu stipendije u okviru ove podgrupe, a to je NIS a.d. Novi Sad.

Izvor: Dnevnik.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: