Stipendije Zadužbine Studenica

Studenti univerziteta u Srbiji dobili su stipendije od "Zadužbine Studenica" iz San Franciska u ukupnom iznosu od više od četiri miliona dinara.

Za akademsku 2017/2018. godinu, ovu stipendiju je dobilo 35 studenata, a ona iznosi 11.000 dinara mesečno, navodi se u saopštenju Zadužbine.

„Ova pomoć koju danas dobijate proizlazi iz dubokog uverenja osnivača Zadužbine da je obnova srpskog naroda moguća jedino usavršavanjem i napretkom u obrazovanju koje je kamen temeljac individualnog i opšteg napretka“, poručio je stipendistima predsednik Zadužbine Studenica Majkl Đorđević.

Od osnivanja Zadužbine 1993. godine, stipendiju je dobilo preko 2.100 studenata, uključujući i oko 300 stipendija za postdiplomske studije na „Harvardu“, „Kolumbiji“, Univerzitetu u Čikagu, „Berkliju“, „Stanfordu“, MIT i drugim.

Pored toga, Zadužbina stipendira studente u Republici Srpskoj i srpske studente u Hrvatskoj, dok je u planu da se stipendiranje proširi i na celu BIH, Crnu Goru i Makedoniju.

Zadužbina je dodelila i značajna bespovratna sredstva za obrazovne projekte, projekte crkve i različite društvene i kulturne institucije, izdavanje knjiga, humanitarne i druge poduhvate.

Zadužbinu Studenica koja ime nosi po čuvenom srpskom manastiru koji je vekovima bio centar obrazovanja srpskog naroda, 1993. godine su u San Francisku osnovale porodice Amerikanaca srpskog porekla sa osnovnim ciljem da podrže univerzitetsko obrazovanje mladih.

Zadužbina obezbeđuje stipendije za univerzitetsko obrazovanje, subvencije za obrazovne, crkvene i druge socijalne i kulturne institucije, kao i pomoć u humanitarne i druge svrhe.

Osnovni cilj je da podrži i unapredi napore pojedinaca i institucija u obnovi i stvaranju boljih uslova za obrazovanje, koji će koristiti srpskim studentima, njihovim zemljama, i svetu u celini.

Izvor: RTS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: