13 lakih trikova za buduće ranoranioce

Niste tip osobe koja voli da ustane sa prvim zracima sunca, teško vam je da se razbudite i započnete aktivno dan? Postoji rešenje i za vaše probleme! Što pre se naviknete da ustajete rano, utoliko će vam biti lakše da se naviknete na novi ritam i rutinu kada budete morali da ustajete rano zbog predavanja, prakse ili posla.
 1. Prošetajte se tokom pauze ili nakon predavanja. Pitate se kakve veze to ima sa spavanjem, ali boravak u prirodi i na otvorenom u znatnoj meri utiče na san. Boravak na svežem vazduhu, kao i fizička aktivnost učiniće svoju magiju da po povratku iz šetnje sa lakoćom utonete u san, a samim time će i jutarnje buđenje biti lakše.
 2. Ne gledajte TV pred spavanje. Veruje se da gledanje TV pred spavanje loše utiče na san i da bi čak TV nije ni mesto u spavaćoj sobi. Više od toga, neka nova istraživanja navode da pred spavanje ne bi trebalo da gledamo ni u mobilni telefon ili tablet, zbog plavog svetla koji oni emituju a koje utiče na proizvodnju melatonina, hormona koji je zadužen za regulaciju sna. Više o tome u tekstu koji smo objavili Elektronski uređaji ometaju vaš san.
 3. Upalite mirisne sveće ili štapiće pre spavanja. Prijatan miris esencijalnih ulja može vam pomoći da se opustite i da brže i lakše zaspite.
 4. Ako vam se spava, odmah idite u krevet. I to bez obzira na to koliko je sati. Nećete na spavanje jer još je rano, a oči vam se sklapaju. Najveća greška koju možete napraviti. Nemojte se naprezati dodatno, jer ukoliko ste umorni i spava vam se vaš organizam vam jasno stavlja do znanja da je vreme da odete na spavanje. Nekoliko dodatnih sati sna može vam samo dobro doći.
 5. Spavajte sa otvorenim prozorom. Naročito tokom toplog perioda godine, držite širom otvorene prozore u spavaćoj sobi. Svež noćni vazduh, prijatna temperatura i tišina dodatno će vam olakšati san nakon čega ćete se ujutro razbuditi bez poteškoća.
 6. Stavite budilnik dalje od kreveta. Ako ste navikli da vam je budilnik (telefon) odmah pored kreveta i da samo pružite ruku i ugasite ga ujutro, vreme je za promenu. Stavite budilnik negde u ćošak, bitno je da ga čujete. Na taj način ćete morati da ustanete iz kreveta da biste ga ugasili.
 7. Istezanje u krevetu. Kada se probudite verujemo da vam se ne ustaje, ali pokušajte se razmrdate istezanjem. Uradite lagane vežbe istezanja dok još ležite u krevetu kako biste pokrenuli cirkulaciju.
 8. Počnite da trenirate ujutro. Čak i da niste jutarnji tip, pokušajte da radite neke vežbe ujutro, bar vežbe istezanja, jogu ili idite na trčanje. Ništa vas neće razbuditi kao jutarnji trening.
 9. Probudite se uz omiljenu pesmu. Zamenite neprijatnu zvonjavu budilnika zbog koje skoro svako jutro dobijete srčani udar i pokušajte da se budite uz neku prijatniju melodiju. Biće vam znatno lakše da ustanete i da se probudite.
 10. Upalite svetlo. Ukoliko ste navikli da spavate u mračnoj sobi, čim ustanete podignite roletne ili upalite svetlo. Više svetla u sobi umanjiće proizvodnju melatonina zbog kojeg ste pospani. Svetlo će vam pomoći da se razbudite.
 11. Popijte čašu vode. Ovo je vrlo laka ali veoma efektivna navika. Čaša vode će vas razbuditi i pokrenuće vaš metabolizam što će dodatno uticati da se što pre rasanite.
 12. Tuširajte se hladnom vodom. Hladan tuš će vas sigurno razbuditi. Još bolje je da se tuširate toplom i hladnom vodom naizmenično, na taj način „bildujete“ svoje krvne sudove i poboljšavate cirkulaciju.
 13. Sve je stvar navike. Pokušajte da naviknete svoje telo da idete na spavanje i da ustajete u određeno vreme. Naše telo voli rutinu.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: