Poziv za volontere – Globalni dan građanske akcije u Beogradu 2015.

Centar za ljudska prava i studije razvoja (CHRDS) u subotu 16. maja 2015. godine drugu godinu za redom organizuje Globalni dan građanske akcije u Beogradu- Glas.

Ovaj događaj je deo globalnog događaja Globalni dan građanske akcije koji se organizuje po drugi put od strane CIVICUS-a (World Alliance for Citizen Participation) u okviru kampanje BUDI PROMENA, a koja ima za cilj podizanje svesti o opasnostima za slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja. Građanski prostor postoji kada pojedinci i organizacije imaju slobodu govora, udruživanja i okupljanja. Danas u zemljama širom sveta, građanski prostor je pod pretnjom jer se ograničavaju građanske slobode i prava, i otežava funkcionisanje i finansiranje organizacija civilnog društva.

Kako je građanski prostor važan i za pojedince i za organizacije, neophodno je promovisati ga, podizati svest o njegovom značaju, ali i o njegovoj zaštiti. Pitajući građane i građanke da li se osećaju slobodnima da izraze svoje mišljenje, da se organizuju i preduzmu akciju u zemlji u kojoj žive, oni se direktno uključuju u kampanju čime se podiže svest o značaju građanskog prostora. Globalni dan građanske akcije je jedinstveni dan akcije koji se bavi pitanjem okruženja u kome građani i građanke i civilno društvo funkcionišu i koji ima za cilj podizanje svesti o značaju građanskog prostora. On pruža građanima građankama i organizacijama, kako u Srbiji, tako i u zemljama širom sveta, da izraze svoje mišljenje o „podsticajnoj sredini“ za civilno društvo i građanski aktivizam. Takođe, on omogućava građanima i civilnom društvu da pokažu svoju kolektivnu snagu mobilizacije.

Prošle godine je u okviru kampanje mobilisano preko 20000 učesnika na ukupno 48 događaja u 26 zemalja, od čega je oko 500 građana i građanki bilo mobilisano od strane CHRDS-a u Beogradu. Ovogodišnji događaj će promovisati kampanju action/2015 i podizati svest o Ciljevima održivog razvoja, a posebno cilja broj 16 koji se odnosi na značaj građanskog prostora. Stoga, CHRDS će Globalni dan građanske akcije u Beogradu- Glas organizovati kao celodnevni događaj, koji se sastoji iz dva segmenta. Prvi segment događaja je ulična akcija koja će biti održana na Trgu Republike u periodu između 11 i 15 časova, dok će četiri grupe volontera biti raspoređena i na drugim lokacijama, kao što su Palata Albanija, Kalemegdan, Palas i Ada Ciganlija. Drugi segment čini Dotmokratija debata. U okviru događaja, CHRDS će sprovesti i istraživanje o Ciljevima održivog razvoja u kontekstu prava na učešće, zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Za detaljnije informacije preuzmite poziv.

Formular za prijavu volontera možete da popunite ovde.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: