U trci za Dositeju 2.000 akademaca

Polovinom ovog meseca Ministarstvo omladine i sporta trebalo bi da objavi preliminarnu listu studenata koji će u ovoj školskoj godini dobijati Dositeja stipendije.

Konkurs za stipendiranje 900 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i 400 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, za školsku 2017/18. godinu Ministarstvo je objavilo poslednjeg dana prošle godine, a do kraja januara, kada je konkurs zatvoren, stiglo je blizu 2.000 prijava. Do sada je bilo uobičajeno da se, posle objavljivanja konačne liste stipendista, isplati i prvih pet zaostalih rata.

Da podsetimo, da konkurišu za deset rata mesečne stipendije od 30.000 dinara imali su pravo studenti koji su očistili sve ispite iz prethodnih godina, s prosekom od najmanje 8,5 i ukoliko nemaju više od 25 na osnovnim ili 27 godina na master studijama.

Na inicijativu ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, za ovu školsku godinu broj stipendista na osnovnim studijama povećan je sa 850 na 900, tako da će biti dodeljeno ukupno 1.300 studenata na završnim godinama studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija. Od 2010. godine stipendija koja se dodeljuje talentovanim i uspešnim učenicima i studentima dobila je ime – ”Dositeja”. Naziv nagrade inspirisan je najpoznatijim srpskim prosvetiteljem i reformatorom, Dositejem Obradovićem, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u našoj istoriji.

Od kada je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond za mlade talente stipendirao je blizu 9.700 studenata na fakultetima i univerzitetima čiji je osnivač Republika Srbija, a, kako pored ovih, Fond svake godine obezbeđuje i stipendije za studije u inostranstvu, te ngrađuje najbolje srednjoškolce, ukupan broj stipendiranih i nagrađenih od 2008. godine do danas veći je od 23.100 učenika srednjih škola i studenata, a u stipendije je Vlada Srbije do sada uložila više od pest milijardi dinara.

Osnovni cilj Fonda za mlade talente je podsticanje i vrednovanje izuzetnih postignuća mladih talenata Republike Srbije u različitim oblastima, a u smislu njihovog daljeg teorijskog i stručnog usavršavanja, kao i profesionalnog napretka.

Fond za mlade talente je svojim stipendistima, kroz saradnju sa značajnim institucijama u Srbiji, obezbedio mogućnost stručnih praksi i zapošljavanja, kao i niz dodatnih aktivnosti i pogodnosti koje im mogu pružiti značajnu podršku u daljem školovanju i stručnom usavršavanju.

Izvor: www.dnevnik.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: