„Dositeju” dobila 893 studenta

Fond za mlade talente usvojio je listu od 1.293 dobitnika stipendije za tekuću školsku godinu, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.

Fond za mlade talente usvojio je listu od 1.293 dobitnika stipendije za tekuću školsku godinu, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.

Od 1.867 kandidata koliko se prijavilo na navedeni konkurs, 893 studenata će dobiti stipendije za završnu godinu osnovnih akademskih studija, a 400 studenata biće stipendirano za master akademske studije.

Stipendija Fonda za mlade talente i ove godine iznosi 30 hiljada dinara mesečno i isplaćuje se za period od deset nastavnih meseci. Takođe, na inicijativu Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, i ove godine broj dobitnika stipendije na osnovnim akademskim studijama je povećan za 50 za šta je Ministarstvo omladine i sporta obezbedilo dodatna sredstva u iznosu od blizu 17 milona dinara. Ukupna sredstva koje će država investirati u najbolje studente po Konkursu za stipendiranje do 900 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 400 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2017/18. godinu iznosiće više od 430 miliona dinara.

Fond za mlade talente osnovala je Vlada Republike Srbije sa namerom da podrži najuspešnije studente, koji svojim radom, znanjem i trudom postižu izuzetne naučne i akademske rezultate. Od osnivanja 2008. godine, od kada se nalazi u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, do danas, Fond je stipendirao preko 11.000 studenata završnih godina studija na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji. Ukupno je dodeljeno preko 23.000 nagrada i stipendija Dositeja, a za te namene je utrošeno više od 6,3 milijardi dinara.

Pored mesečnih stipendija, Fond za mlade talente svojim stipendistima, kroz saradnju sa značajnim institucijama kao što su NIS0 Gasprom njeft, Narodna biblioteka Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti, kompanija Majkrosoft, Francuski institut u Srbiji, Telenor, Peksim fondacija, Politika, Naučno tehnološki park u Beogradu, NALED, obezbedio je mogućnost stručnih praksi i zapošljavanja, kao i niz dodatnih aktivnosti i pogodnosti koje im mogu pružiti značajnu podršku u daljem školovanju i stručnom usavršavanju.

Izvor: www.dnevnik.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: