Ako ste i dalje student i imate više od 26 godina, na ove stvari VIŠE NEMATE prava!

Svi studenti stariji od 26 godina, bilo da su odužili ili kasnije upisali studije, moraće da sačuvaju svoje živce prilikom regulisanja nekih neophodnih papira, poput zdravstvenog osiguranja ili povlastice za gradski prevoz.

Put do zdravstvene knjižice

Zdravstveno osiguranje za redovne studente uređuje se Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Zdravstveno osiguranje studenata preko fakulteta, tj. ono koje stičete statusom studenta, vaše je pravo do kraja školovanja, a najkasnije do navršene 26. godine. Po završetku studija, ili nakon što napunite 26 godina, gubite pravo na studentsko zdravstveno osiguranje ili da budete osigurani preko roditelja.

Ukoliko imate više od 26 godina, a zaposleni ste preko studentske zadruge, imate pravo na zdravstveno osiguranje do tridesete godine – dokle je i moguće i raditi preko zadruge.

Za zdravstveno osiguranje za studente preko 26 godina potrebna su ova dokumenta:

  • važeća lična karta – fotokopija ili očitana biometrijska lična karta/potvrda o prebivalištu od MUP ako nemate ličnu kartu ili potvrda o privremenom boravku za stranca;
  • izjava o prihodima iznad cenzusa ili Potvrda sa fakulteta za studente starije od 26 godina ili Rešenje o neplaćenom odsustvu ili rešenje APR o privremenoj odjavi obavljanja delatnosti za preduzetnike.

Cenzus za besplatno zdravstveno osiguranje propisuje maksimalan iznos mesečne plate koji prima neko iz domaćinstva, ovo pravo ne može ostvariti ukoliko neko iz porodice prima više od propisanog iznosa.

Povlastica za gradski prevoz za nezaposlene ili ipak zaposlene

Kada je reč o povlastici za gradski prevoz, za studente starije od 26 godina potrebna je potvrda da ste nezaposleni pošto nemate pravo na studentsku povlasticu. E tada dolazi do komplikacija. Da biste dobili tu potvrdu, potrebno je da se registrujete kao nezaposleno lice u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. 

Međutim, da biste se prijavili potrebna vam je original diploma završene srednje škole ili gimnazije, a ona se uzima sa fakulteta tek nakon diplomiranja. Preostaju vam dve opcije, da zamolite na fakultetu da vam „pozajme“ diplomu ili da kupite povlasticu za zaposlene po skoro troduplo većoj ceni. Odluka je na vama.

Ipak, studenti medicinskog fakulteta, imaju pravo na studentske povlastice za gradski prevoz do 28. godine. 

Izvor: www.srbijadanas.com

SAZNAJTE VIŠE: Koja studentska prava gubiš kada napuniš 26 godina?

 

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: