Fakultet likovne umetnosti u Beogradu

flu-logo
Fakultet likovne umetnosti

Fakultet likovne umetnosti u Beogradu ima tradiciju dugu sedam decenija. Institucionalizovano umetničko školovanje u Srbiji postoji od kraja 19. veka, ali Akademija likovnih umetnosti otvorena je 1937. godine. Bila je utemeljena na evropskim principima likovnog obrazovanja, budući da je prva postava profesora diplomirala u Beču, Budimpešti, Parizu, Firenci i Minhenu. Prvi smerovi su bili Slikarski, Grafički i Vajarski. Nastava je od tada ateljerskog tipa.

Godine 1973. Akademija prerasta u Fakultet likovnih umetnosti. Krajem osamdesetih godina prostorni kapaciteti su prošireni, a nastava se sada odvija u pet zgrada. Studentima je na raspolaganju bogata biblioteka, a na raspolaganju su im i izložbeni prostori Galerije Fakulteta i Galerije Izlozi. Dve posebne organizacione jedinice su i Centar za grafiku i vizuelna istraživanja i Livnica skulptura.

Misija Fakulteta je formiranje kreativnog, odgovornog, profesionalnog umetnika sa jasnim ličnim umetničkim izrazom, koji može da rešava složene zadatke samostalno i u timu.

Fakultet likovne umetnosti u Beogradu organizuje studije na sva tri stepena. Programi osnovnih i master akademskih studija su:

  • Slikarstvo
  • Vajarstvo
  • Grafika

Program doktorskih studija je iz oblasti Likovne umetnosti.

Studenti se obaveštavaju o aktuelnim konkursima i stipendijama preko sajta Fakulteta.

 

Adresa: Pariska 16, 11000 Beograd
Tel. 011/26 30 635
Faks: 011/21 81 214
veb sajt: www.flu.bg.ac.rs
e-mail: stsluzba@flu.bg.ac.rs