Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

uciteljski-fakultet-subotica
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici deo je Univerziteta u Novom Sadu od januara 2006. godine. Ovaj fakultet se razvio iz samostalnog subotičkog odeljenja Pedagoškog fakulteta u Somboru, u okviru kojeg je realizovana nastava na mađarskom jeziku.

Državna učiteljska škola osnovana 1871. godine jeste preteča obrazovanja na mađarskom jeziku. Nakon Drugog svetskog rata iz nje je nastala Pedagoška akademija, viša škola za obrazovanje učitelja.  Učiteljski fakultet u Somboru, današnji Pedagoški fakultet, osnovan je 1993. godine.  Obrazovanje budućih učitelja realizuje se isključivo u okviru te institucije. Osamostaljivanjem subotičkog odeljenja ovog fakulteta nastao je Učiteljski fakultet u Subotici, prva državna visokoškolska institucija na mađarskom nastavnom jeziku u Republici Srbiji.

Učiteljski fakultet u Subotici na mađarskom nastavnom jeziku u školskoj 2011/2012. broji 251 studenata na prvom i drugom nivou studija, a nastavni i naučno-istraživački rad odvija se na pet katedri:

  • Katedra za jezik i književnost
  • Katedra za društvene nauke
  • Katedra za prirodno-matematičke nauke
  • Katedra za stručno-umetničke predmete
  • Katedra za didaktičko-metodičke nauke

 

Adresa: Štrosmajerova 11, 24000 Subotica
Tel: +381 21 624 444
Fax: +381 21 624 424
veb sajt: www.magister.uns.ac.rs
e-mail: office@magister.uns.ac.rs
Studentska služba: 024/624 401