Učiteljski fakultet u Užicu

uciteljski fax uzice
Učiteljski fakultet u Užicu

Učiteljski fakultet u Užicu deo je Univerziteta u Kragujevcu i ima dugu tradiciju. Godine 1919. otvara se Pedagoško odeljenje pri Užičkoj gimnaziji, a 1925. godine počinje sa radom Državna mešovita učiteljska škola. Ova škola se seli u novu zgradu 1966. godine, u kojoj je i danas smešten Fakultet. Od 1971. do 1993. godine radila je Pedagoška akademija koja je obrazovala buduće nastavnike razredne nastave. Akademija je potom prerasla u fakultet.

Učiteljski fakultet u Užicu realizuje studije na dva nivoa osnovne akademske i diplomske master studije. Na oba stepena postoje usmerenja za učitelja i vaspitača. Posle završenih osnovnih stiče se zvanje učitelj, odnosno vaspitač, a posle zavšenih diplomskih diplomirani učitelj master, odnosno diplomirani vaspitač master.

Matične nauke Učiteljskog fakulteta su metodičke nauke: Metodika nastave srpskog jezika i književnosti, Metodika nastave matematike, Metodika nastave prirode i društva, Metodika nastave muzičke kulture, Metodika nastave likovne kulture, Metodika nastave fizičkog vaspitanja, Didaktika i obrazovna tehnologija.

Fakultet je bio nosilac, ali i učesnik nekoliko naučnih skupova u proteklom periodu i redovno učestvuje u naučno-istraživačkim projektima.

Na fakultetu je aktivna Studentska organizacija Učiteljskog fakulteta.

 

Adresa: Trg Svetog Save 36, 31 000 Užice
Tel. 031/521 952
faks: 031/511 078
veb sajt: www.ucfu.kg.ac.rs
e-mail: ucfak@ucfu.kg.ac.rs