Pedagoški fakultet u Jagodini

Pedagoški-fakultet-Jagodina
Pedagoški fakultet u Jagodini

Pedagoški fakultet u Jagodini ima dugu tradiciju školovanja učitelja. Učiteljska škola u Jagodini, koja je osnovana 1898. godine, važila je za jednu od najboljih učiteljskih škola na prostorima Srbije. Od 1972. do 1993. godine učitelji se školuju na Pedagoškoj akademiji. Istovremeno sa Učiteljskim fakultetima u Beogradu, Užicu, Vranju, Somboru i Prizrenu, osnovan je i Pedagoški fakultet 1993. godine, a 2006. godine prerasta u Pedagoški fakultet.

Misija Pedagoškog fakulteta u Jagodini je da doprinese razvoju savremenog srpskog društva putem obrazovanja visokoprofesionalnog prosvetnog kadra, putem unapređivanja teorije i prakse vaspitanja i obrazovanja i putem naučno-istraživačkog rada u oblasti pedagogije i metodičkih nauka.

Pedagoški fakultet u Jagodini realizuje osnovne akademske studije za profesore razredne nastave (8 semestara), vaspitače predškolskih ustanova (6 semestara) i  vaspitača za rad u domovima (6 semestara). Organizuju se i diplomske master studije za učitelje na smerovima: Metodika nastave srpskog jezika, Metodika nastave engleskog jezika, Metodika nastave matematike, Metodika nastave prirode i društva, Metodika nastave muzičke kulture, Metodika nastave likovne kulture, Metodika nastave fizičkog vaspitanja. Doktorske studije omogućavaju sticanje zvanja doktor društvenih nauka pedagoške nauke.

Pedagoški fakultet u Jagodini ima bogat vannastavni program koji uključuje hor, folklor, informatičku sekciju i sportski klub. Studenti mogu postati članovi Studentske organizacije i Studentskog parlamenta.

Fakultet izdaje i časopis Uzdanica koji je časopis za jezik, književnost i pedagoške nauke.

Pedagoški fakultet u Jagodini razvio je saradnju sa mnogim evropskim univerzitetima, a uključen je i u nekoliko evropskih i nacionalnih projekata.

 

Adresa: Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina
Tel./Faks: 035/223 805
veb sajt: www.pefja.kg.ac.rs
e-mail: pefjagodina@pefja.kg.ac.yu