Studentski dom „Vera Blagojević I“

Studentski dom Vera Blagojević I, ili popularno Vera I, bio je prvi ženski studentski dom. Izgrađen 1936. godine, prvobitno je nosio ime Kraljica Marija. Dom je smešten u dve zgrade u centru grada i namenjen je isključivo za smeštaj studentkinja.
Studentski dom Vera Blagojević I

Studentski dom Vera Blagojević I, ili popularno Vera I, bio je prvi ženski studentski dom. Izgrađen 1936. godine, prvobitno je nosio ime Kraljica Marija.

Nakon mnogo godina borbe, studentkinje beogradskog Univerziteta 1936. godine dobile su svoj prvi dom.
S obzirom na to da je kraljica Marija donirala najviše sredstava, dom je dobio naziv po njoj, a kasnije, u doba SFRJ, preimenovan je u Vera Blagojević.

U septembru 1950. godine Ministarstvo za nauku i kulturu donelo je odluku da se sva imovina doma Osman Đikić nakon njegovog zatvaranja preda na upravljanje studentskom domu Vera Blagojević. Tako su studentkinje dobile i svoj drugi dom, poznat pod nazivom Vera Blagojević II.

Dom je smešten u dve zgrade u centru grada i namenjen je isključivo za smeštaj studentkinja. Dom Vera I spada u najsređenije domove Studentskog centra Beograd. Posebnu pogodnost ovog doma predstavlja domski vrt, koji doprinosi njegovoj atraktivnosti.

Sobe u studentskom domu Vera Blagojević I su dvokrevetne, trokrevetne i apartmani. Sadrže osnovnu opremu kao što su kreveti, radni stolovi sa stolicama i lampama, plakari i police, ali i direktnu telefonsku liniju i priključak za satelitsku i internu kablovsku televiziju. Sobe koje su u dva nivoa imaju i čajnu kuhinju sa frižiderom i kupatilom.

Studentski dom Vera Blagojević I poseduje internet, video nadzor i fizičko obezbeđenje.

U okviru doma Vera I nalaze se čitaonice sa crtaonicom, muzička soba, sala za rekreaciju, TV sala, studentski klub i perionica veša. Ovaj dom je poznat i po roditeljskim sobama u pitanju su dvokrevetne sobe namenjene smeštaju članova uže porodice koji su u poseti stanarkama.

Stanarke se hrane u studentskom restoranu u Đušinoj ulici i domu Kralj Aleksandar I.

Sve sadržaje doma Vera Blagojević I mogu koristiti i stanarke Vere Blagojević II.

Upravnik: Dragan Dondur

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 48, 65, 77
  • Tramvaji: 2, 5, 10
Kapacitet: 45 soba
Kategorija: I
Adresa: Kraljice Marije 48
Tel. 011 3204 057