Studentski dom „Vera Blagojević II“

Studentski dom Vera Blagojević II
Studentski dom Vera Blagojević II

Studentski dom Vera Blagojević II, ili popularno Vera II, je jedan od prvih ženskih studentskih domova. Dom je smešten u dve zgrade u centru grada i namenjen je isključivo za smeštaj studentkinja.

Istorijat ovog doma je veoma interesantan. Naime, nakon mnogo godina borbe, studentkinje beogradskog Univerziteta 1936. godine dobile su svoj prvi dom.

S obzirom na to da je kraljica Marija donirala najviše sredstava, dom je dobio naziv Kraljica Marija a kasnije, u doba SFRJ, preimenovan je u Vera Blagojević.

S druge strane, dvadesetih godina prošlog veka za studente muslimanske veroispovesti u Beogradu osnovan je dom Osman Đikić. Posle Drugog svetskog rata, zbog odvajanja univerziteta u Sarajevu smanjen je priliv studenata iz Bosne u Beograd. Sa radom je prestalo i društvo Preporod u Sarajevu kome je dom trebalo da pripadne.

U septembru 1950. godine, Ministarstvo za nauku i kulturu donelo je odluku da se sva imovina ovog doma preda na upravljanje studentskom domu Vera Blagojević. Tako su studentkinje dobile svoj drugi dom, poznat pod nazivom Vera Blagojević II.

Smeštaj u domu Vera II dosta se razlikuje od smeštaja u domu Vera I.

Sobe u studentskom domu Vera Blagojević II su dvokrevetne, trokrevetne i apartmani. Sadrže osnovnu opremu kao što su kreveti, radni stolovi sa stolicama i lampama, plakari i police, ali i direktnu telefonsku liniju. Kupatila su zajednička za spratove. Studentkinjama je dostupna perionica veša.

Studentski dom Vera Blagojević II poseduje internet, video nadzor i fizičko obezbeđenje.

Stanarke se hrane u studentskom restoranu u Đušinoj ulici i u restoranu Kralj Aleksandar I.

Više o ostalim studentskim restoranima u Beogradu pogledajte na: STUDENTSKI RESTORANI U BEOGRADU

Sve sadržaje doma Vera Blagojević I mogu koristiti i stanarke Vere Blagojević II.

Upravnik: Dragan Dondur

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 48, 65, 77
  • Tramvaji: 2, 5, 10
Kapacitet: 67 soba
Kategorija: III
Adresa: Dalmatinska 37
Tel. 011 3204 055