Praksam II – program kvalitetnih praksi kao lek za nezaposlenost mladih!

Studenti završnih godina i nezaposleni mladi imaće priliku da od novembra/decembra učestvuju u programu #PraksamII koji se realizuje u 19 kompanija širom Srbije i da na taj način steknu prvo radno iskustvo, pripreme se za svet rada i steknu kontakte što će im pomoći da dođu do svog prvog zaposlenja.

Jedan od glavnih uzroka visoke stope nezaposlenosti mladih jeste neusklađenost kompetencija mladih i potreba tržišta rada, gde čak 86% mladih smatra da im nedostaju praktična znanja za posao za koji su školovani. Programi praksi su se i u Srbiji i u EU pokazali kao efektivan način za smanjenje nezaposlenosti mladih, ali i za razvoj znanja i veština koje se traže na dinamičnom tržištu rada. Istraživanja pokazuju da 81% praktikanata smatra da su upravo tokom prakse razvili veštine koje su im kasnije koristile na poslu.

Polazeći od toga, Beogradska otvorena škola i Privredna komora Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Solidar Suisse – Kancelarije u Srbiji, kao i Američke privredne komore (AmCham) razvile su program#PraksamII – Uvođenje mladih u svet rada kroz radne prakse. Cilj programa je da pruži podršku unapređenju zapošljivosti mladih u Srbiji stvaranjem mogućnosti za sticanje radnog iskustva i povezivanje sa svetom rada. Tokom septembra je putem konkursa odabrano 19 kredibilnih privrednih društava koja uspešno posluju u Srbiji i u kojima će mladi imati priliku da steknu radno iskustvo ali i da se stručno usavrše.

Tokom novembra biće odabrani praktikanti i praktikantkinje kojima će tokom četvoromesečne prakse biti dodeljen mentor u kompaniji koji će se starati da se mladi stručno usavrše ali i da se kvalitetno pripreme za svet rada. Konkurs za prijavljivanje na program #PraksamII otvoren je do 26. oktobra 2016. godine. Više informacija o kompanijama koje učestvuju u programu i koja je procedura za prijavljivanje pogledajte OVDE.

Program #PraksamII realizuje Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Solidar Suisse – Kancelarije u Srbiji, kao i Američke privredne komore (AmCham).

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Atlantic Grupa otvara konkursza plaćenu letnju praksu u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Praksa je namenjena studentima završnih godina i organizuje se u sledećim područjima: Zagreb (Prodaja & IT) Beograd (IT) Ljubljana (HR & Pravni... Pročitajte više »»
  • Akademija 28 (Đuro Salaj AD) raspisuje konkurs za Kreativne volontere zainteresovane za sticanje praktičnih znanja iz oblasti organizacije i promovisanja različitih vrsta kulturnih događanja (muzika, film, pozorište, izložbe) i pratećih... Pročitajte više »»
  • Namenjen je studentima svih obrazovnih profila, starosti od 18 do 26 godina, koji imaju želju da se upoznaju sa startap svetom, procesom kreiranja inovacija, kao i da upoznaju svoje kolege i koleginice sa drugih fakulteta. Studenti podeljeni u 10... Pročitajte više »»
  • Učešće u programu omogućiće polaznicima da sagledaju širu sliku i da kroz predavanja i radionice upoznaju ne samo sa funkcijama HR-a, već i celokupnim biznis okruženjem. Mladi će imati priliku da čuju više o HR procesima kroz konkretne... Pročitajte više »»
  • Top Talent Program kompanija msg global solutions & msgNETCONOMY je namenjen studentima i diplomcima koji žele da se usavršavaju i grade svoju karijeru kroz učešće u izazovnim projektima, u različitim okruženjima i kulturama. Naš program... Pročitajte više »»