Konkurs za praksu na portalu Studentski život

Praksa na portalu Studentski život na poziciji web novinara ima za cilj da obuči kandidate za samostalan rad, pruži im osnovna znanja o principima vođenja i funkcionisanja web redakcije, produkciji informativnih sajtova i portala, kao i ostalim značajnim aspektima novinarstva na internetu koji su neophodni za uspešno bavljenje ovom profesijom.

Trajanje prakse: 3 meseca

Organizacija volonterske prakse u trajanju od 3 meseca koja obuhvata:

 1. upoznavanje (orijentacija) sa radom portala, održavanje obuke i radionica (prvi mesec)
 2. praktičan rad sa mentorom (dva meseca).

Praksa je namenjena studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Broj otvorenih pozicija: 5

Praksa na portalu Studentski život na poziciji web novinara ima za cilj da obuči kandidate za samostalan rad, pruži im osnovna znanja o principima vođenja i funkcionisanja web redakcije, produkciji informativnih sajtova i portala, kao i ostalim značajnim aspektima novinarstva na internetu koji su neophodni za uspešno bavljenje ovom profesijom. Pored poznavanja osnovnih tehnika pisanja, web novinar mora ovladati i znanjima i tehnikama, kao i „trikovima zanata“, kao na primer kako iskoristiti društvene mreže kao izvore informacija, kako odabrati pravu vest, kako plasirati vest, šta su to viralni sadržaji, kako kreirati primamljive vizuale itd. Kako bi praktikanti stekli konkretno znanje, imaće priliku da se upoznaju sa praktičnim primerima, ali i da sami pokažu ono što su naučili. Poseban akcenat stavljen je na sticanje praktičnih znanja i veština koje će praktikantima omogućiti samostalan rad, odnosno uspešan rad u okviru redakcije.

Budući da u odnosu na bavljenje klasičnim novinarstvom, web novinar mora ovladati specifičnim znanjima i tehnikama kako bi komunikaciju prilagodili pravilima i potrebama interneta, praktikanti će prisustvovati obaveznim radionicama i predavanjima:

Radionice:

 1. WordPress
 2. Osnove Photoshop-a i priprema fotografija
 3. Autorska prava i objave fotografija
 4. Pretraživanje interneta i društvene mreže kao izvori informacija
 5. Specifičnost veb novinarstva
 6. Optimizacija teksta za pretraživače
 7. Internet pismenost
 8. Šta sa tekstom nakon objave na portalu?

Uslovi za kandidate:

 • studenti 3 ili 4 godine Fakulteta političkih nauka, apsolventi Fakulteta političkih nauka
 • aktivno znanje rada na računaru
 • osnovno poznavanje online novinarstva
 • afinitet prema novim medijima
 • da poseduju osnovne veštine korišćenja digitalnih alata u produkciji online sadržaja
 • da su motivisani i posvećeni poslu
 • da poštuju obaveze i rokove

Prijave za praksu se vrše slanjem CV-a i motivacionog pisma na mail: urednik@studentskizivot.com sa naznakom Prijava za praksu.

Rok za prijavu je 8. maj 2016. godine.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

 • Atlantic Grupa otvara konkursza plaćenu letnju praksu u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Praksa je namenjena studentima završnih godina i organizuje se u sledećim područjima: Zagreb (Prodaja & IT) Beograd (IT) Ljubljana (HR & Pravni... Pročitajte više »»
 • Akademija 28 (Đuro Salaj AD) raspisuje konkurs za Kreativne volontere zainteresovane za sticanje praktičnih znanja iz oblasti organizacije i promovisanja različitih vrsta kulturnih događanja (muzika, film, pozorište, izložbe) i pratećih... Pročitajte više »»
 • Namenjen je studentima svih obrazovnih profila, starosti od 18 do 26 godina, koji imaju želju da se upoznaju sa startap svetom, procesom kreiranja inovacija, kao i da upoznaju svoje kolege i koleginice sa drugih fakulteta. Studenti podeljeni u 10... Pročitajte više »»
 • Učešće u programu omogućiće polaznicima da sagledaju širu sliku i da kroz predavanja i radionice upoznaju ne samo sa funkcijama HR-a, već i celokupnim biznis okruženjem. Mladi će imati priliku da čuju više o HR procesima kroz konkretne... Pročitajte više »»
 • Top Talent Program kompanija msg global solutions & msgNETCONOMY je namenjen studentima i diplomcima koji žele da se usavršavaju i grade svoju karijeru kroz učešće u izazovnim projektima, u različitim okruženjima i kulturama. Naš program... Pročitajte više »»