Život je skup, ali kako gde

Koliko bi ste trebali izdvojiti novca za život u Švajcarskoj? Kako bi ste se proveli u restoranu u Makedoniji? Koliko košta prevoz u Nemačkoj? Odgovore na ova pitanja možete dobiti od ljudi koji tamo žive, a sva ta iskustva i podaci sabrani su u Numbeo bazi.

Numbeo predstavlja bazu podataka o gradovima i zemljama širom sveta. Numbeo indeksira sve gradove i zemlje sveta prema različitim kriterijumima, od kriminala, zdravstvenih uslova, zagađenja pa do životnog standarda. Jedan od kriterijuma značajan za one koji planiraju studije u inostranstvo predstavlja indeks troškova života.

Švajcarska je zemlja koja zahteva najveća izdvajanja za životne troškove i zauzima prvo mesto sa indeksom životnih troškova od 126, Norveška je sledeća sa indeksom od 118. Venecuela, iako sa dosta nižim životnim standardom od prethodnih zemalja, nalazi se na trećem mestu sa indeksom od 111.

evropa

„Najjeftinija“ zemlja za život je Indija sa IŽT od 26. Taj epitet od evropskih zemalja ima Makedonija i Moldavija sa IŽT od oko 35. Ovaj indeks u našoj zemlji iznosi oko 40, što nas svrstava u pogodne zemlje za život, bar prema ovom parametru. Numbeo nudi detaljne podatke za našu zemlju, od cena prosečnog ručka do cena kafe u restoranu. Za svaku nemirnicu postoji uporedni indeks na osnovu cena te namirnice u drugim zemljama. Po gradovima, najjeftiniji je Niš sa IŽT od 33, dok je ovaj indeks u Beogradu i Novom Sadu 40.

Najskuplji grad na svetu je London sa IŽT od 101, za petama mu je Njujork sa indeksom 100, dok je od velikih gradova najjeftiniji Njudelhi sa IŽT indeksom od 30.

Detaljne informacije o Srbiji možete pronaći na sledećoj adresi: http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Serbia

srbija
Pregled raspodele troškova na mesečnom nivou u Srbiji.

Koja je zemlja po pitanju životnih troškova najbolja za život po vašem mišljenju?

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: