Studentska odmarališta na Avali i Zlatiboru

Bilo da je vreme odmora, letnjeg raspusta ili jednostavno želite da na koji dan pobegnete od verve velikog grada u prirodu, kao studentima vam se na raspolaganju nalaze studentska odmarališta na Avali i na Zlatiboru.

Možda nikada niste bili u nekom studentskom odmaralištu i sumnjičavi ste prema ovakvom vidu smeštaja, vreme je da se uverite da će to možda biti jedan od najboljih odmora. Ne samo da ovakav vid smeštaja nudi posebne pogodnosti namenjene studentima, više od toga, studentska odmarališta mogu se pohavaliti atraktivnom i privlačnom ponudom.

Ideja osnivanja studentskih odmarališta u našoj zemlji pretočena je u delo posle Drugog svetskog rata, sa ciljem da omogući kraći boravak studenata, na dnevnoj ili višednevnoj osnovi, pri čemu su im obezbeđeni smeštaj, ishrana, odmor i oporavak. Tada je osnovana Ustanova studentsko odmaralište Beograd koja danas u svom sastavu ima tri radne jedinice:

 • Poslovna jedinica „Radojka Lakić“ na Avali
 • Poslovna jedinica „Ratko Mitrović“ na Zlatiboru
 • Poslovna jedinica „Palić“ u Subotici.

Danas su to kompleksi reprezentativnog karaktera, pri čemu se posebno misli na odmarališta „Radojka Lakić“ na Avali i „Ratko Mitrović“ na Zlatiboru, dok je objekat na Paliću u fazi rekonstrukcije i dogradnje.
Pored izvrsne usluge, ono što čini ovakva odmarališta privlačnima studentima jeste i posebna pogodnost u plaćanju usluga – studenti plaćaju svega 30% od ukupne cene troškova boravka. Pri tome osnovni kriterijum za boravak u odmaralištu nije finansijska mogućnost studenta, već njegov uspeh na studijama. U periodima kada je interesovanje najveće, o rang listama odlučuje prosek ocena, broj položenih ispita, ili podatak o obnovljenim godinama.

Kompleksi na Avali i Zlatiboru mogu da se pohvale izgledom i nivoom usluga, kakav još nije ostvaren na planu sličnih objekata u mnogo razvijenijim zemljama sveta. Ovakvi objekti namenjeni su ispunjavanju  potreba studentske omladine za odmorom, oporavkom, rekreacijom, učenjem, pa i zdravstvenim oporavkom.

Odmarališta se nalaze na zaštićenim područjima prirode, kakva su Avala, Zlatibor i Palić.

Odmaralište na Avali

Odmaralište „Radojka Lakić“ na Avali udaljeno je svega 12 kilometara od centra Beograda, u podnožju planine koja svojim karakteristikama predstavlja svojevrsno prirodno i kulturno dobro od nacionalnog interesa. Odmaralište se sastoji iz dva dela: odmarališta Avala i Depadansa, prostire se na površini od 5.357 kvadratnih metara, i u potpunosti je rekonstruisano i renovirano.

U njemu se nalazi ukupno 90 smeštajnih jedinica sa 167 kreveta, i to:

 • 22 jednokrevetne sobe
 • 53 dvokrevetne sobe
 • 6 dvokrevetnih soba sa francuskim ležajem
 • 2 trokrevetne sobe
 • 1 dvokrevetni apartman
 • 1 dvokrevetni apartman sa francuskim ležajem
 • 3 trokrevetna apartmana
 • 2 četvorokrevetna apartmana.

Sve sobe su dobro osvetljene, udobne i komforne, a opremljene su kupatilom, kablovskom televizijom, bežičnim internetom, radnim stolom, sefom i mini barom.

Odmaralište poseduje i restoran sa 220 sedećih mesta, prvenstveno namenjen za posluživanje pansionskih obroka studentima, a koji se može lako prilagoditi svim vrstama svečanosti. Posetioci odmarališta mogu uživati i u letnjoj bašti sa 200 sedećih mesta i jedinstvenim pogledom na Beograd i širu okolinu.

Dodatan smeštaj omogućen je i u Depadansu u prelepoj borovoj šumi ispod Avale, koji raspolaže sa smeštajnim kapacitetom od 33 smeštajne jedinice sa 66 kreveta, i to:

 • 25 dvokrevetnih soba.
 • 7 dvokrevetnih soba sa francuskim ležajem
 • 1 dvokrevetni apartman sa francuskim ležajem.

Sve sobe su udobne i komforne, a opremljene su kupatilom, klima uređajem, kablovskom televizijom, bežičnim internetom, radnim stolom, mini barom i sefom.

Avala posetiocima nudi brojne aktivnosti u prirodi, kao i rekreativne obilaske Tornja na Avali i Spomenika neznanom junaku. Za posetioce odmarališta na raspolaganju je i trim staza, a ljubitelji planinarstva mogu uživati u sportskom penjanju, planinarenju i orjentiringu.

Odmaralište na Zlatiboru

Zlatibor je zasigurno jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Brojne lepote ovog kraja, kao i blagodeti koje nam priroda ove planine daruje zasigurno su vodeći razlog za brojnu posetu ovom dragulju Zapadne Srbije.

Studentsko odmaralište smešteno je u samom srcu Zlatibora, nedaleko od jezera u blizini zdravstvenog centra Čigota.

Kompleks raspolaže kongresnim centrom vila „Romanija“, vilom „Lovćen“, vilom „Srbija“ i vilom „Zlatibor“, restoranom, letnjom baštom, salama za seminare, sportskim terenima i teretanom. Smeštajni kapaciteti odmarališta na Zlatiboru podrazumevaju prostrane sobame u vilama odmarališta, koje su opremljene radnim stolom, televizorom, mini barom, kupatilom, fenom, sefom, kablovskim i bežičnim internetom.

Smeštajni kapaciteti u sva četiri objekta:

 • Vila „Lovćen“ je odmaralište kapaciteta 37 smeštajnih jedinica sa 104 ležaja u, dvokrevetnim i četvorokrevetnim apartmanima.
 • Vila „Srbija“ je odmaralište kapaciteta 19 smeštajnih jedinica sa 39 ležajeva u, jednokrevetnim, dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama i apartmanima.
 • Vila „Zlatibor“ je odmaralište kapaciteta 47 smeštajnih jedinica sa 88 ležajeva u, jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.
 • Kongresni centar vila „Romanija“ je odmaralište kapaciteta 19 smeštajnih jedinica sa 39 ležajeva u, jednokrevetnim, dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama i apartmanima.

Za sve one željne rekreacije i sporta, na raspolaganju su sportski tereni za tenis, mali fudbal, košarku, odbojku i rukomet. Kada je hladno možete vežbati u teretani odmarališta.

Na osnovu prošlogodišnjeg konkursa možete imati uvid u postupak prijave na konkurs i potrebne dokumentacije:

Pravo učešća na konkursu imaju student koji ispunjavaju sledeće uslove:

 • studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave,
 • koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena,
 • čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije,
 • koji imaju državljanstvo Republike Srbije, odnosno državljanstvo države u region i strani državljani u skladu sa zakonom

Konkursna dokumentacija:

 1. prijava za prijem na konkurs (uzima se u ZPU) sa obrascem br. 2 sa podacima relevantnim za konkurs (izdaje se u ZPU, a overava na fakultetu), ili
 2. uverenje o položenim ispitima u toku studija zaključno sa (datum) na kojem se mora naznačiti broj zaostalih ispita koji student ima u dosadašnjem toku studija zaključno sa (datum).
 3. ukupan prosek ocena iz svih razreda srednje škole (samo za brucoše)
 4. uverenje o upisanom semestru odgovarajuće godine studija

Foto: Ustanova Studentsko odmaralište Beograd

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: